Nagyon kevés pénzt kapnak vissza a Fáraók Tours utasai

Forrás: turizmus.com

 2019. január 23. 16:02

A tavaly novemberben csődbe került irodánál befizetett összegeknek mindössze 14,95 százalékát kaphatják vissza a károsultak – derült ki a kárigények összesítése után.

Értesüléseink szerint az elmaradt utazásokkal kapcsolatos, teljes bejelentett követelés összege meghaladja a 94 millió forintot, az utazási iroda vagyoni biztosítéka ezzel szemben csak 14 millió forintot tesz ki, tört részét sem fedezi a befizetett előlegeknek és részvételi díjaknak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2018 novemberében (néhány nappal a vagyoni biztosíték október 31-i megújítási határideje után) fizetésképtelenséget jelentett a Fáraók Tours márkanév alatt üzemelő Insight Tours Kft. Az utazási iroda azonnali hatállyal leállította tevékenységét, az induló utakat már nem tudta teljesíteni. A cég ügyvezető igazgatója, Mustafa Elziftawi a bejelentést a gazdasági helyzet megváltozásával (a biztonsági intézkedések költségeivel, az utazási és a szállásköltségek növekedésével) magyarázta.

A befizetett összegeknek mindössze 14,95 százalékát kapják meg a károsultak

Fotó: turizmus.com

A csődbe ment kiutaztatónak nem ragadtak külföldön utasai, az elmaradt utazásokkal kapcsolatos kárbejelentéseket január 15-éig várta a Colonnade Insurance. Ahogy a biztosítótársaság weboldalán olvasható, a kárrendezési időszak alatt a kárbejelentéseket feldolgozták, hogy mielőbb intézkedni tudjanak a jogosnak ítélt kártérítések kifizetéséről. Ezek alapja az iroda felé befizetett összeg, amelyből levonják azokat a tételeket, amelyek a jogszabály szerint nem képezik az utazási csomag szolgáltatás részét (például biztosítási díjak, vízumdíjak).

„A kártérítési összegek az összesített kártérítési igény és az utazási iroda által a jogszabályban előírtak alapján kötött vagyoni biztosíték biztosítás kártérítési limitösszegének arányosításával kerültek meghatározásra” – olvasható tájékoztatójukban. A károsultak ennek alapján a nekik küldött értesítések szerint a befizetett összegeknek mindössze 14,95 százalékát kapják meg a biztosítótól. A biztosító tájékoztatása szerint a fennmaradó kárukat az Insight Tours Kft.-vel szemben érvényesíthetik.

„A kártérítési elszámolást társaságunk minden érintett részére január 31. napjáig megküldi, ezzel egy időben a kárkifizetéseket is teljesíti” – erősítette meg a honlapon közölt információt szerkesztőségünknek Schmidt Huba, a Colonnade Insurance képviseletét ellátó igazgató.

Az Insight Tours csődje egyesek szerint azt is jelezheti, hogy a tavaly július elsején hatályba lépett utazási jogszabályok sem tették biztonságosabbá az utasok helyzetét, holott a módosítások egyik legfontosabb célja éppen ez volt.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnöke kérdésünkre elmondta, hogy véleménye szerint alapvetően nem a jogszabállyal van a gond, hanem annak betartatásával. Az ellenőrzési tevékenység az elmúlt években erősödött, de a hatékonyság növelése érdekében nagy szükség lenne az ellenőrzési hatóság megerősítésére - nyilatkozta lapunknak a szakember.

Jogi szakértőnk, Salamon András szerint amennyiben a pénzükért futó utasok a kártérítés ügyét jogi útra terelik, ez lesz az első vagyoni biztosítékos per az egész Unióban a július 1. után hatályba lépett jogszabályokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek