Nagyon megszigorítják a nyaraláson vásárolt növények behozatalát

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 03. 14:42

2019. december 14-től szigorodnak az EU növényegészségügyi előírásai, ami a külföldről hazautazókat is érinteni fogja – figyelmeztet a Nébih.

A december 14-től alkalmazandó új szabályozás előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését – ha az utas az Európai Unión kívülről érkezik –, illetve az eddigiekhez képest szigorúbban jár el a fogyasztási  mennyiségben behozott növények, növényi termékek kapcsán is.

Bizonyos növények esetében akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány birtokában szállítható be valamely harmadik országból az Európai Unió tagállamaiba.

Az új szabályozással érintett növények végleges listáját tartalmazó jogszabály várhatóan november-decemberben jelenik meg, amiről a Nébih honlapján lehet tájékozódni.

Az Európai Unión kívülről érkező utasokat érinti a változás

Fotó: unsplash.com

A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy a külföldről hazatérő utazók a csomagjaikba rejtett növényekkel, növényi termékekkel vagy termésekkel számottevő veszélyt hozhatnak magukkal utazásaikról.

A déli országokból vagy egzotikus tájakról származó, természetben gyűjtött, piacon beszerzett, de akár az üzletben vásárolt, ültetésre szánt növényeken és terméseken olyan, hazánkban nem honos növénykárosítókat hozhatunk magunkkal, amelyek komoly gazdasági és természeti károkat okozhatnak.

Egyes növényeket – vetőburgonya, szőlőoltvány, leveles citrom – már jelenleg is tilos behozni az Európai Unión kívüli országokból, míg mások behozatala előzetes növényegészségügyi vizsgálathoz kötött.

A vizsgálatot a származási ország illetékes hatósága végzi el, amiről igazoló dokumentumot, úgynevezett növényegészségügyi bizonyítványt állít ki. Ha ilyen dokumentum kíséri a növényt, növényi terméket, és azon nem láthatók betegségre, károsítóra utaló vizuális tünetek, akkor biztonsággal behozható.