Nagyot dob az airBaltic

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2023. január 10. 18:28

Hamarosan ingyen, ráadásul “maceramentesen” lehet majd internetezni az AirBaltic összes járatán. Az utasok a Starlink szolgáltatásait vehetik majd igénybe a netes kapcsolathoz. Elon Musk űrtávközlési cége tavaly vezette be a repülőgépes internetet.

Az AirBaltic az európai légitársaságok közül elsőként bevezeti az ingyenes internet-szolgáltatást. A rigai központú vállalat Elon Musk internetes cégével, a Starlinkkel írt alá szerződést ennek megvalósításáról. A szolgáltatást az amerikai milliárdos űrkutatási cége, a SpaceX biztosítja majd az AirBaltic utasainak.

A légitársaság igazgatója az a Martin Gauss, aki korábban a Malév vezérigazgatói posztját is betöltötte. Ígérete szerint az utasok a szélessávú internethez való kapcsolódást könnyen, gyorsan, ráadásul maceramentesen végezhetik majd el a társaság gépein. Ez utóbbi alatt azt kell érteni, hogy a világhálóhoz való kapcsolódáshoz nem kell majd terjedelmes applikációt letölteni és különféle kérdőíveket kitölteni. Az AirBaltic Gauss szerint még az idei évben a társaság összes repülőgépére installálja az internetes kapcsolatot – vagyis minden utas használhatja majd a világhálót utazása során.

Az ingyenes internetet a SpaceX biztosítja majd az AirBaltic utasainak

Fotó: AirBaltic

Az 1995-ben alakult AirBaltic flottája jelenleg 39 repülőgépből áll. Ezek mindegyike már Airbus A220-300-as típus – ez korábban a Bombardier C kategóriájú gépeit takarta, de az Airbus megvásárolta és azonnal át is nevezte a kanadai Bombardiertől a géptípust.

A flotta 2024-re 50 tagúra bővül, ezen felül további 30 gépre kötött opciós szállítási szerződést a lett vállalat.

A dinamikusan fejlődő vállalkozás 97 százalékban a lett állam tulajdonában van. Az AirBaltic  Rigán kívül Tallinnból és Vilniusból is indít járatokat a világ 70 célállomására. Budapestre jelenleg csak átszállással közlekedtet járatokat, de márciustól már ismét közvetlen kapcsolat lesz Budapest és Riga között. A cég honlapja szerint a legolcsóbb jegy egy útra 48 euró (körülbelül 20 ezer forint) lesz.