Nagyot esett az Air France-KLM eredménye

Forrás: MTI

 2020. május 07. 15:12

Jelentősen romlott az Air France-KLM légitársasági csoport első negyedéves pénzügyi eredménye az előző évihez képest, de a második és harmadik negyedévben még ennél is rosszabbra számítanak.

A francia-holland légitársasági csoport május 7-én tette közzé első negyedéves pénzügyi jelentését, amely szerint az utasforgalom 20 százalékkal 18,1 millióra, az árbevétel 15,5 százalékkal 5 milliárd euróra csökkent, eközben az egységköltség 3,5 százalékkal emelkedett.

A légitársaságok összesített üzemi vesztesége a tavalyi 529 millió euróról 815 millió euróra nőtt, az adózott eredmény pedig 1,4 milliárd eurós tavalyi veszteség után most 1,8 milliárd euró veszteséget tett ki.

Az elkövetkező hónapokban még ennél is rosszabb eredményre számít a cégcsoport

Fotó: Air France

Előrejelzésében az Air France-KLM a második és harmadik negyedévben a tervezetthez képest alig 20 százalékos kapacitással számol, ezért az év további részében az első negyedévinél is rosszabb pénzügyi eredményre számít. A francia kormány már megítélt a vállalatnak 7 milliárd euró értékű hitelgaranciát és tulajdonosi kölcsönt, amelyből a cég fennmaradását, az ehhez szükséges reorganizációt finanszírozzák majd.
Közleményében a cég kiemelte, hogy több kiadáscsökkentő intézkedést is hoztak: csökkentették a beruházásokat és a fizetéseket, illetve a járatok leállítása is hozott némi költségcsökkenést. Ezekkel együtt is a cég készpénzállománya minden hónapban 400 millió euróval lesz kevesebb.