Nagyot zuhant az easyJet eredménye

Forrás: AIRportal.hu

 2019. május 18. 14:28

Magával rántotta az easyJet gazdálkodását a kerozin árának emelkedése és a Brexit miatti bizonytalanságok.

Legalábbis ezt a két tényezőt okolta az angol diszkont légi cég az adózás előtti eredmény 300 százalékos zuhanásáért.

A társaság a honlapján közzétett eredmény-kimutatás szerint a március 31-ével végződött első pénzügyi félévben 2,4 milliárd font bevételre tett szert, 2,4 százalékkal többre, mint egy évvel korábban, ebből mintegy félmilliárd fontot tett ki a kiegészítő árbevétel. A kiadások azonban ennél nagyobb mértékben, 6 százalékkal 2,6 milliárd fontra nőttek.

Ebben jelentős szerepe volt a kerozin áremelkedésének, üzemanyagra 14 százalékkal költött többet a társaság, mint a tavalyi első félévben, de a Brexit körüli bizonytalanságok és az emiatt hezitáló piac is rontotta az egyenleget, bár ennek értékét a cég nem közölte.

Az easyJet csak adózás előtti eredményről számolt be, ennek értéke 272 millió font veszteséget mutat, miközben tavaly ugyanilyenkor 68 milliós mínusszal zártak.

A légitársaság az adózás előtti eredmény 300 százalékos csökkenése ellenére nem módosítja várakozásait

Fotó: Wikimedia Commons

Az október végétől március végéig tartó időszakban az easyJet 13,3 százalékkal 41,6 millióra növelte utasforgalmát, a járatok kihasználtsága azonban a túlkapacitás miatt 1 százalékponttal 90,1 százalékra csökkent.

Johan Lundgren vezérigazgató a nem túl fényes eredményeket kommentálva azt írta, azok megfelelnek a várakozásoknak, a társaság előtt álló legnagyobb kihívás a költségkontroll. Bár az adatok szerint a második félév előfoglaltsági szintje 3 százalékponttal elmarad a tavalyitól, a Brexit körüli bizonytalanságok sem segítik az üzemelést és az első féléves eredmények sem túl fényesek, az easyJet mégsem változtatott teljes éves kilátásain.

Kapcsolódó cikkek