Nagyra nőtt a Magyar Természetjáró Szövetség

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2017. augusztus 11. 11:06

A következő években 3,5 milliárd forint értékben indulnak a természetjárást ösztönző fejlesztések, a bakancsos turisták túratervezését pedig már ezen a nyáron új weboldal segíti. Interjú Tassy Márkkal, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatójával.

– Szövetségük nem egy átlagos civil szervezet, hiszen 2013-ban a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás keretében közfeladatok ellátását vállalta át. Azóta látványos megújulásnak és fejlődésnek lehetünk szemtanúi. Mi mindennel foglalkoznak jelenleg?

– A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) múltja 140 évre nyúlik vissza, több mint 200 tagszervezetén keresztül több mint 12 ezer embert ér el, vagyis innen nézve korábban is „nagyok” voltunk. Tény azonban, hogy az előző uniós ciklusban jelentősebb figyelem irányult a természetjárásra, ami több forrással is járt.

Annak az időszaknak az Országos Kékkör megújítása volt a zászlóshajó projektje, a „Kék” fenntartása ma is hatalmas munka és felelősség. A feladatok növekedésével az MTSZ központja több mint 50 fős szervezetté nőtte ki magát, amelyben a szakmai csapat mellett pályázatokkal és marketinggel foglalkozó kollégák is dolgoznak, a bonyolult elszámolásokat pedig komoly pénzügyi csapat végzi.

Tassy Márk, az MTSZ igazgatója

Gyerekkorától aktív természetjáró, terepbiciklizik, hegyet mászik. Túravezetői hivatását 2002-ben kezdte a Baraka Utazási Irodánál, ahol 8 éven át dolgozott főállásban, de a mai napig szívesen elvállalja kedvenc túráinak vezetését.

A túravezetés mellett – közgazdász végzettsége ellenére – dolgozott fotósként, outdoor trénerként, falmászóoktatóként, és éveken át egy futballklub igazgatójaként is. 2016 februárjától tölti be a MTSZ igazgatói posztját.

 

Nálunk működik a közel 70 ezer Facebook-követővel rendelkező Turista Magazin szerkesztősége, és változatlanul el kell látnunk hagyományos feladatainkat, úgymint a tagság számára különböző szolgáltatások nyújtását, a nemzetközi kapcsolatok ápolását és természetesen az érdekképviseletet is.

– Örvendetes, hogy az aktív turizmus egyre népszerűbb, és a jelenlegi uniós tervezési ciklusban is jut pénz a fejlesztésére. Konkrétan mennyi és mire?

– Bizonyára ismert az olvasók előtt, hogy a fejlesztési koncepcióban jármódok szerint osztották fel az aktív turizmust. Hozzánk a gyalogos jármód tartozik. A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP), valamint a Gazdaság és Innováció Operatív Program (GINOP) keretében állnak rendelkezésre források ilyen célokra, a pályázatoknál minden esetben az MTSZ a nevesített konzorciumvezető. Ez azt jelenti, hogy a feltételeknek megfelelve bárki pályázhat, de mi nyújtjuk be a pályázati anyagot, és végezzük az adminisztrációt, míg a megvalósítás az adott partner feladata. Mivel a projekt megkezdésétől számítva ötéves fenntartást kell vállalni, praktikusan a tulajdonosi jogokat birtoklók, általában az állami erdőgazdaságok a leggyakoribb partnereink.

A VEKOP-ban 1,5 milliárd, a GINOP-ban 2 milliárd forint jut a természetjárás infrastruktúrájának, attrakcióinak fejlesztésére. Alapvető szempont, hogy mindez hálózatosan, ne pontszerűen valósuljon meg.

A tervek kidolgozásánál mindig nagyban támaszkodunk helyi szervezeteinkre, hiszen ők tudják a legjobban, hol mire van szükség. Ezeket összegyűjtöttük és feltettük egy térképre, majd leszűkítettük a Magyar Turisztikai Ügynökség által kijelölt turisztikai fejlesztési térségekre.

A VEKOP-pályázatot márciusban benyújtottuk, itt már a hiánypótláson is túl vagyunk, a GINOP-pályázat benyújtásának határideje pedig június 30. volt. Összesen 10 partnerrel dolgozunk együtt, ebből 8 erdőgazdaság.

A szövetség kiemelt feladata a turistautak felmérése

Fotó: MTSZ

A beruházások között kilátók, hidak, pihenőhelyek létesítése, felújítása, turistaút-karbantartás szerepel, illetve továbbfejlesztjük a Galyatető Turistacentrumot, amely az Egererdő vagyonkezelésében áll, üzemeltetését pedig az MTSZ 100 százalékos tulajdonában lévő kft. végzi.

Kiemelt feladatunk a hazai turistautak felmérése, ugyanis ma nincs pontos nyilvántartás róluk. Eddig körülbelül 8 ezer kilométernyi útvonalat mértünk fel modern, minden információt rögzítő geodéziai műszerrel, 15 ezer még hátravan. Előrelépés, hogy a NÉBIH-hel történt megállapodás alapján online, a mi saját szerverünkről szolgáltatjuk a turistaútvonalakról az adatokat. Tagszervezeteink közreműködésével évente 2000 km turistaútvonal jelzésfelújítását végezzük el.

– Mit tesznek azért, hogy az információkról a túrázók is értesüljenek?

– Az idei év legnagyobb dobása, hogy nyár közepén elindul online túraajánló oldalunk, a termeszetjaro.hu, amely mögött egy 15 éve jól működő, komplex szolgáltatást nyújtó német rendszer áll. Célunk, hogy a túrázó mindent egy helyen találjon meg – útvonalakat, látnivalókat, szállást –, legyen szó akár családosokról, keményebb kihívást kedvelőkről, kerékpárosokról, rövid vagy többnapos túrát keresőkről.

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2017. július-augusztusi számában jelent meg.

Az előfizetés gombra kattintva Ön is megrendelheti a havilapot.

 

Az új oldal rengeteg hasznos funkcióval rendelkezik. Kereshetünk benne térképes felületen, amelybe belenagyítva minden releváns információt láthatunk a túráról a hossztól, szintkülönbségektől a leíráson, fotókon át a különböző környékbeli programlehetőségekig, időjárás-előrejelzésig. A térkép megmutatja azt is, hol találhatók kilátók, kerékpárral és vízen bejárható útvonalakat is ajánl, valamint tájékozódhatunk, hogy az adott útvonal mennyire akadálymentes, illetve gyerekbarát-e.

Az oldalon kereshetünk szállásokat, megnézhetjük, hol vehető igénybe TEKA- (Természetjáró Kártya) kedvezmény, de találunk információt a megközelítésről és az útvonal során érintett látnivalókról is. A túratervezővel személyes útvonalunkat is összeállíthatjuk, és a tracket letölthetjük a mobiltelefonra, vagy ki is nyomtathatjuk. Az egész ország területéről adunk túratippeket, illetve folyamatosan megjelennek nálunk a különböző figyelmeztetések (pl. vadászat miatt lezárt terület) is.

A személyes útvonal letölthető mobiltelefonra

Fotó: MTSZ

Az oldalhoz készül mobilapplikáció is, de egy-egy túraleírás offline is használható útközben. Az oldal töltésében számítunk külsős közreműködőkre, így természetjáró bloggerekre, erdészetekre, helyi turisztikai szervezetekre is.

– Vélelmezem, az online fejlesztésekkel elsősorban a fiatalokat szeretnék megnyerni és meggyőzni arról, hogy túrázni trendi!

– Tény, hogy a mai világban egyetlen dolog állandó csak, a változás. A mai gyerekek nem is értik, miért kellene térképet magukkal vinni, hiszen minden elérhető a mobilon. Ezt az igényt mi is ki szeretnénk szolgálni. Aktívak vagyunk a közösségi felületeken és részt veszünk különböző vásárokon, rendezvényeken, ahol nagy tömegeket tudunk megszólítani. Kiemelt célcsoportunk a családosok, a gyerekek számára 9 tájegységet bejáró Gyermek Kéktúra is létezik.

Magyar Zsuzsanna, az MTSZ marketingigazgatója

Pályafutását a Magyar Turizmus Zrt.-nél kezdte gyakornokként, majd a társaság, illetve utódja, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív és ökoturisztikai termékmenedzsereként dolgozott 6 éven át. 2017 tavasza óta a Magyar Természetjáró Szövetség marketingigazgatója, feladata koordinálni a szervezet marketingtevékenységét, megjelenéseit, nagyközönségi és szakmai kommunikációját.

Munkája a hobbija, szabadidejében is lelkes természetjáró, ha teheti, kerékpárral jár dolgozni is.

Ugyanakkor számtalan további tervünk is van a közeljövőben: hamarosan természetjáró web­shopot indítunk, valamint a turisztikai szakmával is szeretnénk szorosabb együttműködést kialakítani, és minél több szolgáltatóhoz és érdeklődőhöz eljutni egyik legfőbb termékünkkel, a Természetjáró Kártyával.

Rendezvényeken szintén igyekszünk aktívan népszerűsíteni a természetjárást: jövőre az MTSZ szervezésében valósul meg az idén 6000 túrázót megmozgató Gerecse teljesítménytúra, de terveink között szerepel egy saját szervezésű természetjáró fesztivál megvalósítása is. Az Országos Kéktúra és az outdoor sportok népszerűsítésére tavasszal és ősszel a NyitniKék és ŐsziKék rendezvénysorozattal készülünk, melyeknek a Galyatető Turistacentrum ad otthont.

Galyatető Turistacentrum

Fotó: MTSZ

Ugyaninnen az év folyamán garantált programként rendszeres vezetett túrák indulnak. A megvalósuló fejlesztésekhez kapcsolódóan készülnek túraajánló kiadványok is, melyek a legszebb túrákat mutatják majd be a legkedveltebb kirándulóterületekről.