Nagyszeben hiányolja a magyar turistákat

Forrás: turizmus.com

 2016. október 24. 18:58

Első alkalommal szerveztek Magyar Turisztikai Konferenciát a romániai Nagyszebenben október 19–20-án. A 825 éves város tavaly több mint 800 ezer látogatót fogadott, de a magyar turisták számát kevesli.

A kétnapos esemény elindítója és főszervezője a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület volt. Kezdeményesüket támogatta Nagyszeben polgármesteri hivatala, Szeben megye Turisztikai Szervezete, a helyszínt adó Astra Multikulturális Pavilon, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség romániai irodája. Az MTÜ képviselete szervezte a második napra meghirdetett Alföldi Spa Prémium Napot, ahol Szeged, Nyírbátor, Mórahalom és Gyula is bemutatkozhatott az érdeklődőknek.

Serfőző Leventétől (képünkön), az egyesület elnökétől megtudtuk, a nagy múltú város hiányolja a magyar turistákat és kezdeményezésükkel ezen szeretnének változtatni a jövőben. Így már tervezik a jövő évi alkalmat, amely valószínűleg egy tanulmányút formájában folytatja a kapcsolatok építését.

Az első napon a jelenlévők köszöntése után Pop Razvan polgármester-helyettes mutatta be a szász alapítású város múltját és jelenét, különös hangsúllyal érintve az Európai Kulturális Fővárosi cím elnyerése – 2007 – óta tartó turisztikai fejlődésüket, melyet önkormányzati finanszírozással oldottak meg, hiszen az ország akkor még nem volt EU-tag. A kulturális főváros program vázát megtartották és azóta is folytatják, fejlesztik. Jelenleg a város 60 millió eurós költségvetésének mintegy 10 százalékát áldozza kulturális és sporteseményekre éves szinten.

A nagyszebeni repülőtér mintegy 70 millió eurós önkormányzati beruházással épült meg, és ma már 6 légitársasággal 11 nemzetközi desztinációba lehet eljutni innen. Az 5000 szállásférőhellyel rendelkező városban a 2007-es vendégéjszakacsúcs után tavaly ismét 800 ezer fő fölé emelkedett a látogatók száma.

Alin Chipailatól, a Szeben Megye Turisztikai Egyesület vezetője elmondta, hogy Szeben megye elnyerte az EU Gasztronómiai Régió 2019-es címét szeptember végén, amire lelkesen készülnek. A helyi konyhát szeretnék népszerűsíteni, régi ízeket új csomagolással terveznek bemutatni, például sajtúton keresztül a pásztorok életét.

 

Olyan további helyi turisztikai szolgáltatók is bemutatkoztak, mint a világhírű Brukenthal Sámuel Nemzeti Múzeum, a konferenciának helyszínt adó Astra Nemzeti Múzeum, vagy a szebenjuharosi téli és nyári szabadidőközpont(Arena Platos Paltinis) és a turisztikai csomagjait prezentáló Carpathian Travel Center.

Természetesen nem maradhatott ki a városnézés sem a programból, melyet a szervező HÍD – Szebeni Magyar Egyesület turisztikai részlege irányítójának, egyben az esemény egyik lelkes szervezőjének, Takács Gyöngyinek köszönhettek a résztvevők.