Napelemes metróállomás Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2019. december 04. 16:18

Egy kísérleti projekt keretében napelemfóliát telepítettek a bécsi Ottakring metróállomás tetejére. Az így nyert áramot a metróállomáson található mozgólépcsők, liftek és a világítás működtetésére használják.

Az osztrák főváros közlekedési vállalata, a Wiener Linien a Low Carb nevű EU-s projekt keretében – kísérleti jelleggel – napelemfóliát telepített az Ottakring (U3) metróállomás tetejére. Az összesen 360 négyzetméteres berendezés teljesítménye 60,3 kilowatt peak, és évi 62 000 kilowattórányi áramot termel, amivel évente több mint 21 tonnányi szén-dioxidtól kímélik meg a környezetet.

A projektet kivitelező Wien Energie – Bécs energiaszolgáltató vállalata – azért ezt a technológiát választotta, mert a napelemfóliák ötször könnyebbek, mint a hagyományos napelemmodulok, ráadásul rugalmasak is, így kiválóan megfeleltek a helyszín statikai és villámvédelmi követelményeinek.

A metróállomás tetejéről származó zöldáramot helyben használják fel: a mozgólépcsőket, lifteket valamint a világítást működtetik vele – tájékoztatott Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Napelemek az ottakringi metróállomás tetején

Fotó: Wiener Linien / Johannes Zinner

Az osztrák fővárosban egyébként már csaknem minden villamos és metró egyben egy kis erőmű is. A fékezéskor felszabaduló energiát ugyanis visszacsatolják az egyenáramú hálózatba, így a közelben található járművek az induláshoz felhasználhatják az így keletkezett extra energiát. A villamosok esetében már az energiaszükséglet 30 százalékát fedezik ily módon.A Low Carb projekt célja, hogy az európai városok mobilitási szolgáltatói drasztikusan csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat. A programban hét uniós országból tizenkét partner vesz részt – közlekedési vállalatok, önkormányzatok, egyetemek és mobilitási szakértők.

A program befejezéseként, 2022-ben a résztvevők ajánlásokat fogalmaznak meg, hogy milyen intézkedésekkel lehet 2050-re 60 százalékkal csökkenteni a közösségi közlekedés károsanyag-kibocsátását Európában.

A Low Carb projektet az Európai Unió kétmillió euróval támogatja az Interreg Central Europe program keretében.