Naponta 50 elektromos autót tudnak tölteni a Sixt új vecsési bázisán

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2022. június 28. 16:27

Június 28-án avatták fel Vecsésen, Ferihegy tőszomszédságában a Sixt Rent a Car új műszaki bázisát.

Közel 6 ezer négyzetméteres ingatlanon hozták létre az 1349 négyzetméteres műszaki bázist, összesen 220 parkolóhellyel. A bázison egyidejűleg 13 elektromos autót tudnak tölteni, illetve 6 gépjárművet tudnak mosni – mondta el többek között az ünnepélyes avatáson Dévai Gábor, a Wallis Autókölcsönző (Sixt Rent a Car) ügyvezető igazgatója, az Auto Wallis igazgatóságának tagja.

Felvételünkön Szolnok Rita, a Sixt Rent a Car B2B üzletágának vezetője, az esemény háziasszonya, valamint Dévai Gábor, a Wallis Autókölcsönző ügyvezető igazgatója, az Auto Wallis igazgatóságának tagja

Fotó: turizmus.com

A tíz hónap alatt elkészült új bázis kialakítását az AutoWallis zöld projektnek minősítette, így a megvalósítás során különös figyelmet fordított a fenntarthatóságra, valamint arra, hogy az új helyszín alkalmas legyen akár autómegosztók vagy flottakezelők elektromos autóinak kiszolgálására is.

Naponta 150-200 autót tudnak mosni

Fotó: Sixt / Horváth Márton

A beruházás teljes költségvetése 705 millió forint volt, melyhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium 282 millió forint összegű versenyképesség-növelő, vissza nem térítendő támogatást nyújtott.
A beruházással az AutoWallis felkészült a turizmus újbóli felfutására, valamint a csoport által később esetlegesen indítandó más mobilitási szolgáltatások (például autómegosztás, flottakezelés) gyors kiszolgálására.
A fejlesztés az AutoWallis Zöld Finanszírozási Keretrendszerében tett vállalásoknak megfelelően zajlott, a beruházás állami támogatáson felüli részét az AutoWallis a múlt évben kibocsátott zöld kötvényekből befolyt forrásból finanszírozta.

Az AutoWallis zöld vállalásainak megfelelve az ALTEO – a beruházás „zöld” részének kivitelezője – az ingatlanon 49 kW kapacitású napelemrendszert telepített, kialakította az elektromos töltőpontokat, és a rendszert felkészítette arra, hogy ahhoz a későbbiekben egy energiatároló legyen kapcsolható. A műszaki bázist hőcserélős hűtés-fűtéssel, kizárólag LED világítással üzemeltetik, míg a gépjárművek tisztítása száraz és vizes kézi-mosással történik. Jelentős üzemanyag megtakarítást jelent, hogy a Sixt kiszolgálópontjai között ezentúl nem kell mozgatni a bérautókat, és az egyre nagyobb arányú hibrid vagy teljesen elektromos hajtású flottát a napelemekből származó árammal is lehet tölteni.

A jelképes szalagátvágáson Müllner Zsolt, az Auto Wallis cégcsoport vezérigazgatója és igazgatósági elnöke (b), valamint Dévai Gábor (j)

Fotó: Sixt - Horváth Márton

Dévai Gábor elmondta azt is, hogy az új telephely a nyitást követően teljes kapacitással működik, mivel a turizmus erősödésével már az év első felében is jelentősen növekedett a bérautó-szolgáltatások iránti igény. A Sixt első félévi árbevétele 15%-kal haladta meg a 2019. évit, s az autókölcsönző 18%-os repülőtéri piaci részesedés növekedést is elkönyvelhetett az első 6 hónapban, ugyancsak a 3 évvel ezelőtti állapothoz képest.

A műszaki bázis avatásán név szerinti elismerésben részesült a Sixt Rent a Car néhány kulcsembere, közöttük Palkó Lajos beszerzési menedzser (korábban az MT Zrt. belföldi hálózati igazgatója, majd légiforgalmi tanácsadója)

Fotó: turizmus.com

Az új műszaki bázis felavatása azt is jelenti, hogy a Sixt Rent a Car a jövőben független lehet a Budapesti Nemzetközi Repülőtér körzetében a parkoló- és műszaki szolgáltató kapacitásoktól.