NDC, a testre szabás magasiskolája – 1. rész

Forrás: turizmus.com

 2019. február 06. 12:12

2019 legmeghatározóbb trendje az NDC-alapú (New Distribution Capability) foglalási platformok térhódítása lesz. De mi az az NDC pontosan és milyen változásokat hoz az utazási irodák életébe? Most induló sorozatunkban ezeket mutatja be az Amadeus, edukációs jelleggel.

Személyre szabott szolgáltatások, mint 2019 legfőbb online trendje

Az általános, sablonos megoldások egyre kevésbé elégítik ki az utast. A vendég személyre szabott szolgáltatásokat keres, függetlenül attól, hogy nyaralni vagy üzleti útra megy. Ma, amikor mindenkiről milliónyi adat kinyerhető az online rendszerekből, a perszonalizálás lesz talán a legerősebb trend, amit néhány nagyvállalat már felismert és alkalmaz is.

 

NDC, a praktikus platform

Egyre több légitársaság ismeri fel az NDC-ben rejlő lehetőségeket, hiszen az új fejlesztésnek köszönhetően a repülőjegy mellett számos kapcsolódó terméket és szolgáltatást tudnak értékesíteni.

 

Mi az az NDC valójában?

A New Distribution Capability kifejezés három tagjából talán az utolsó szorul némi magyarázatra. Ám érdemes nemcsak magára a technológiára, hanem a mögötte álló újfajta szemléletmódra koncentrálni, és afelől megérteni az NDC lényegét. Hiszen ha a technológia széles körben bevezetésre kerül, ennek mentén erőteljesen átformálódik majd az utazási piac.

Az Amadeus az elsők között csatlakozott a IATA kezdeményezéséhez, és – felismerve az NDC jelentőségét - élen jár a technológia fejlesztésében és tesztelésében saját rendszerein belül. Az Amadeus Magyarország szakértői meséltek a részletekről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A háromtagú kifejezésből a „capability" azt a képességet jelenti, hogy az iparági szereplők mennyire tudják bevételeiket azálatal növelni, hogy minél inkább személyre szabják az eladást. Bár a „személyre szabott" lassan már közhelynek számít, ebben az esetben kemény eurókban mérhető, hogy valaki ténylegesen megfelel-e ennek.

 

Honnan ered?

A fejlesztést a globális légiközlekedési szövetség, a IATA hívta életre évekkel ezelőtt, épp azzal a céllal, hogy általa segítse a légitársaságok életét, bevételeik növelését. Az NDC lényegében egy ehhez hozzárendelt technológiai alap, amely dinamikusan tudja felajánlani az értékesíthető szolgáltatásokat az utas szokásai alapján – mindegy, hogy ez egy tetszőleges honlapon történik-e, vagy a ticket agent által elérhető felületeken. A rendszer bizonyos elemzések és adatok alapján egyre pontosabban tudja majd a vásárlóról, hogy ki ő, milyen szolgáltatásokat vett eddig igénybe, és mire lehet még szüksége.

Az igény évekkel ezelőtt megszületett, a technológia mostanra vált profivá.

 

 

Hogyan zajlik ez a gyakorlatban?

Az NDC rendszer lehetővé teszi, hogy az utasoknak kifejezetten olyan szolgáltatásokat, termékeket, plusz kedvezményes lehetőségeket értékesítsen a légitársaság (vagy a légitársaságnál foglaló utazási iroda), amelyekre az adott utasnak szüksége van. A digitalizáció korában rengeteg historikus adat segíti ezt. Ha például a rendszerben szerepel, hogy az utas rendszeresen narancslevet kér a fedélzeten és igényli a priority boardingot, akkor ezeket, illetve ezekhez kapcsolódó további lehetőségeket a rendszer eleve felkínálja. Aki pedig a foglalást intézi, választhatja ezeket a szolgáltatásokat csomagban is, vélhetően kedvezőbb áron, mint ahogyan egyesével jutna hozzá.

Viszont amellet, hogy jól jár az utas, hiszen kedvezményhez jut, jól jár a légitársaság is, hiszen az alap jegyáron felül növelni tudja eladásait a vonzó ajánlatok által. Az NDC rendszer ezt szolgálja ki, megkönnyítve a csomagolást és az értékesítést.