NDC, a testre szabás magasiskolája – 2. rész

Forrás: turizmus.com

 2019. április 01. 15:51

2019 legmeghatározóbb trendje az NDC-alapú (New Distribution Capability) foglalási platformok térhódítása. De mi az az NDC pontosan és milyen változásokat hoz az utazási irodák életébe? Sorozatunkban ezeket mutatja be az Amadeus, edukációs jelleggel.

Sorozatunk első cikkében arról írtunk, mit jelent a mágikus betűszó, mi a lényege, mitől praktikus, hogyan néz ki pontosan a gyakorlatban.

Most azt szeretnénk kiemelni, miért lesz az új eszköz szerethető a jegyeket értékesítő utazási irodák számára. Pontosabban szólva nemcsak az irodák, de a benne a jegyértékesítéssel közvetlenül foglalkozó kollégák számára is, akik nap mint nap szembesülnek majd az NDC hozta változásokkal.

Amikor egy ticket agent leül a gép elé és repülőjegyet keres, ma jellemzően kódolt felületen mozog, rengeteg számmal, kóddal, betűvel, rövidítéssel dolgozik. Kell a jegyeladó sok éves tapasztalata ahhoz, hogy ebben a rendszerben rutinosan eligazodjon, és megtalálja az utas számára legvonzóbb ajánlatot gyorsan, hibamentesen.

A jövőben jobban oda kell majd figyelni a kapcsolatteremtésre

Fotó: turizmus.com

Az NDC viszont más logika mentén működik majd. Többek között azt is magával hozza, hogy a jövőben nem feltétlenül a kódok ismerete áll majd a tudás középpontjában, és nem a technikai részletek. Helyette sokkal inkább arra helyeződik a hangsúly, hogy az adott agent milyen értékesítő, milyen a kapcsolata a vásárlóval, mennyire használja ki kreatívan az NDC nyújtotta lehetőségeket. Tény, hogy jobban oda kell majd figyelni a kapcsolatteremtésre, hiszen nemcsak a legkedvezőbb jegyárat vagy járatot lesz fontos megtalálni, hanem tudni kell azt is, hogy az adott utasnak milyen egyéb szolgáltatások, kiegészítő termékek ajánlhatók. Ez viszont csak az igények feltérképezése után tud jól működni.

De nem kell kétségbe esni, az Amadeus rendszere mindenben támogatja és segíti a pultban ülő kollégákat, hogy mindezt ne jelentős plusz munkaként éljék meg.

A rengeteg elérhető tartalom például nem kódok és számok formájában, hanem sokkal áttekinthetőbb struktúrában és grafikusan érhető el, így a csomagok is pár kattintással összeállíthatók lesznek. S ami a lényeg, hogy ahogyan változik az eladott termékekből befolyó bevétel, aszerint változtathatja a jutalékot is a légitársaság, dinamikusan, ami komoly motiváló erőt jelent.

Az új megoldás talán elsőre szokatlan és az utazási irodák visszajelzése alapján általánosan elmondható, hogy nem részesítik előnyben a grafikus felületet. Ennek elsődleges oka a munkavégzés dinamikájának csökkenése, másrészről az újtól való félelem, a változás iránti ellenérzés egy ismert, természetes emberi reakció. Emellett azt is elismerik az utazási piac szereplői, hogy ha versenyképesek szeretnének maradni, akkor folyamatosan alkalmazkodniuk kell. Mivel a légitársaságok az utazók felé is ezt az újfajta értékesítési metódust használják, akkor az utazók számára is csábítóbb lehet a változatos elemeket tartalmazó és/vagy személyre szabott ajánlat.