Ne fojtsák meg a turizmust! – kéri a WTTC

Forrás: turizmus.com

 2020. március 02. 18:08

Az Utazási és Turisztikai Világtanács szerint az utazási korlátozások nem akadályozzák meg a koronavírus terjedését.

Néhány nappal ezelőtt közleményt adott ki az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) nevű, több mint 200 turisztikai vállalatvezetőt tömörítő szervezet, amely magát az „utazási privát szektor" vezető képviselőjének tekinti. Nem tévesztendő össze az UNWTO-val, vagyis az ENSZ turizmusért felelős szervével.

„Ha megpróbálják megfojtani az utazási ágazatot, azzal nem állítják meg a koronavírus terjedését. A határok lezárása, az utazási tiltások és más szélsőséges kormányzati intézkedések nem fogják meggátolni a vírus terjedését" – hangsúlyozta a közleményben a World Travel & Tourism Council (WTTC) elnök-vezérigazgatója, Gloria Guevara, Mexikó korábbi turisztikai minisztere.

A szakembernek van tapasztalata a témában, a H1N1 vírus korábbi mexikói felbukkanásával kapcsolatban. Guevara felhívta a kormányok és hatóságok figyelmét világszerte, hogy ne reagálják túl a helyzetet és ne vezessenek be aránytalanul szigorú intézkedéseket a vírus ellenőrzésére való törekvés kapcsán.

Nem szabad a hatóságoknak megfojtaniuk az utazást - mondja a WTTCA határok lezárása, az utazási tiltások átfogó bevezetése és a szélsőséges intézkedések foganatosítása nem megfelelő válaszok a vírus terjedésének megállítására. Korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen extrém intézkedések legalábbis nem bizonyultak hatékonynak. Arra kérjük a kormányokat, hogy olyan, tényeken alapuló intézkedéseket hozzanak, amelyek nem érintik az utazással foglalkozó emberek és vállalkozások többségét."

A WTTC február 28-i összesítése szerint „csupán" a világ 33 országában van jelen a koronavírus. A betegek túlnyomó többsége már fel is épült – állítják.

A Covid-19-nek alacsonyabb a halálozási aránya, mint a 2003-as SARS-nak vagy a 2012-es MERS-nek. Naponta több millió ember indul útnak világszerte repülővel, vonattal, hajóval vagy autóval. Havonta 2,3 millió ember száll tengerjáró hajó fedélzetére, és alig történik baj a fedélzeten – írják.

„Egyetlen haláleset is túl sok a vírus hatására, de nem szabad bepánikolni. Fontos tudni, hogy a vírusnak alacsony a halálozási mutatója és annak az esélye, hogy valaki elkapja utazás közben a vírust, az emberek többsége esetében elenyésző, amennyiben felelősen viselkednek közben és betartják az egyszerű higiéniás előírásokat" – írja a közlemény.

A WTTC Global Summit nevű konferenciáját április 21–23. között rendezik meg a mexikói Cancunban.

Összehasonlításként álljon itt, hogy mit mond a vírussal kapcsolatban szintén február 28-i közleményében a Turisztikai Világszervezet:

"Az ITB Berlin szervezőinek döntése, melynek értelmében közegészségügyi megfontolásokból törölték az idei ITB Berlin vásárt, azt mutatja, hogy a turizmus teljesíti azt, ami a felelőssége, vagyis hogy az embert helyezi mindig az első helyre.

Az UNWTO a jövőben is szorosan együttműködik a partnereivel, köztük az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), hogy garantálja, a turisztikai szektor mindig felelősen és arányosan reagál a gyorsan változó helyzethez. Ugyanakkor az UNWTO készen áll arra, hogy támogassa tagjait és lendületet adjon a turizmusnak a járvány utáni időkben" – írták.

Kapcsolódó cikkek