Ne legyen betonsivatag Schönbrunn – vita a parkolás körül

Forrás: turizmus.com

 2016. október 13. 11:57

Még nem tudható, hogy a turisztikai lobbi, azaz a parkoló buszok üzemeltetői, a város illetve a kerület vezetői, vagy a kert és a természet szerelmesei győzedelmeskednek-e abban a vitában, amely Schönbrunni Kastély körül alakult ki.

A világ egyik leglátogatottabb kastélyát és parkját évente csaknem hétmillióan keresik fel, köztük 5,2 millió ember csak a külső kerteket – de nekik is el kell oda jutniuk valahogy. A turistabuszok és az autók parkolása Bécsben is óriási gondot jelent, amint arról a bécsi Heute című lap beszámol.

Amennyiben a buszok kényelmes parkolása mellett voksolók győznek, akkor még nagyobb területet kell lebetonozni, ami persze aligha illik a környezethez, a barokk kastélyhoz, a világ első állatkertjéhez és az impozáns park stílusához.

A város vezetői és a kerületiek, a természetvédők, valamint a turisztikai lobbi eltérő véleményt képviselnek az ügyben, de abban egyetértenek, hogy a turisták fontosak Bécsnek, és ha már idáig eljutottak, szeretnék megtekinteni a híres kastélyt és annak különböző létesítményeit.

Már el is készült két terv, a lap bemutatja mindkettőt – az egyik, az alternatív, nagyobb zöldfelületet hagy meg, a másik – a hivatalos – pedig több helyet ad a buszoknak.