Ne most menjen a londoni National Gallerybe!

Forrás: MTI

 2015. augusztus 13. 16:58

A termek 60 százaléka zárva van a legnagyobb brit képtárban a dolgozók sztrájkja miatt Londonban, így turisták tömege nem láthatja Caravaggio, Rubens, Poussin, Van Dyck, Velázquez, Rembrandt vagy éppen Vermeer műveit.

Az évi mintegy hatmillió látogatót fogadó National Gallery az alkalmazottak kedden kezdődött határozatlan idejű sztrájkja miatt lezárta a 17. századi gyűjteményét bemutató összes termet, a 18–20. század festészetét bemutató helyiségek többségét és a 13–15. századi művészetnek szentelt termek harmadát.

Kedden még a helyiségek 70 százaléka volt zárva, a kiszervezések és a hosszabb munkaidő ellen tiltakozó dolgozók egy része azonban szerdán újra felvette a munkát, így több termet megnyitottak az időszaki kiállításoktól eltekintve ingyenesen látogatható múzeumban.

Fotó: National Gallery

 

Az intézmény állami támogatása 2011 óta folyamatosan csökken, a vezetés meghosszabbított nyitva tartással próbál több bevételhez jutni. Ehhez viszont további munkaerőre van szüksége, a meglévő alkalmazottak szerződése ugyanis kimondja, hogy este fél hét után nem kötelezhetők munkára, csak önként vállalhatnak túlórát. A szerződésben foglaltak miatt a múzeum nagysikerű 2012-es Leonardo-kiállítása ezért nem tudta meghosszabbított nyitva tartással fogadni a látogatókat.

A dolgozókat képviselő szakszervezet szerint a szolgáltatások kiszervezése nem változtat ezen, és az, hogy új, külsős embereket vesznek fel, azzal a veszéllyel fenyeget, hogy az intézménynek kevésbé képzett és elkötelezett személyzete lesz.

A Trafalgar téren lévő National Gallery a látogatószám alapján a világ legsikeresebb múzeumai közé tartozik, és a British Múzeum mögött a második legnépszerűbb a szigetországban. A dolgozók és a vezetés közötti vita azonban egyre nagyobbá válik, és idén egyszer már volt sztrájk: a dolgozók februárban tartottak munkabeszüntetést a kiszervezések miatt.

A galéria vezetése azt hangoztatja, hogy az átalakítások miatt egyetlen alkalmazott sem fogja elveszíteni munkáját, és a fizetése sem fog csökkenni senkinek. A múzeumnak az a mintegy háromszáz dolgozója, akiknek az átszervezés következtében a jövőben már nem a National Gallery, hanem a Securitas lesz a munkáltatója, viszont épp az ellenkezőjétől tart.