Negatív Covid-teszttel karantén nélkül lehet Oroszországba utazni

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. július 14. 13:20

Oroszország szerdától eltörli a kötelező kéthetes karanténba vonulást azon beutazó orosz és külföldi állampolgárok esetében, akik háromnaposnál nem régebbi negatív Covid-19-tesztet tudnak felmutatni.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnedzor) vezetője által aláírt rendelet értelmében az érintetteknek orosz vagy angol nyelvű igazolással kell rendelkezniük arról, hogy polimeráz láncreakció (PRC) módszerével elvégzett laboratóriumi vizsgálaton estek át, nem fertőzöttek, vagy hogy G immunoglobulin (IgG) antitest termelődött a szervezetükben.

Az oda utazó magyar állampolgároknak azonban figyelembe kell venniük, hogy a magyar kormány Oroszországot a sárga kategóriába, azaz a kevésbé súlyosan fertőzött országok közé sorolta, így július 15-től minden, onnan Magyarországra érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia, kivéve, ha negatív koronavírus-tesztet tud hitelt érdemlően felmutatni.

Oroszország egyébként március végén felfüggesztette a menetrend szerinti nemzetközi légiforgalmat, azóta csak úgynevezett "repatriáló" charterjáratok közlekednek. Korábbi bejelentés szerint Moszkva szerdától kezd tárgyalásokat 13 európai és ázsiai országgal – köztük Magyarországgal – a rendes légiközlekedés helyreállításának lehetőségéről.

Moszkva üzleti negyede. Újraindulhatnak az üzleti utazások is

Fotó: 123rf.com

Oroszországban az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 6248-cal 739 947-re emelkedett a kedden közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 0,9 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 24,5 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 175-tel 11 614-re emelkedett.

Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (3 364 547), Brazília (1 884 967) és India (906 752) után.
Moszkvában a diagnosztizált fertőzöttek száma 613-mal 230 642-re, a halottaké 37-tel 4205-re nőtt.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 23,4 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 203 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 273,5 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.