Negatív csúcsot döntött tavaly Heathrow

Forrás: turizmus.com

 2022. február 23. 16:50

1972-ben fordult meg utoljára olyan kevés utas a londoni Heathrow repülőtéren, mint 2021-ben.

2021-ben 19,4 millió utast regisztráltak London legfontosabb légi kikötőjében, a Nagy-Britanniában érvényben levő korlátozások miatt kevesebbet, mint egy évvel korábban. Eközben az Európa Unióban található repterek forgalma tavaly már növekedésnek indult – derül ki a Heathrow repülőtér által közreadott adatokból, amelyeket a travelweekly.co.uk idézett.

Hiába vezetett be egy 870 millió fontos takarékossági csomagot az elmúlt két év során, a légi kikötő a járvány ideje alatt 3,8 milliárd fontos veszteséget halmozott fel az alacsony utasszámok és a magas állandó költségek miatt. 2020-ban 22,1 millió utas fordult meg a repülőtéren.

A jövőt illetően azonban bizakodó a reptér vezetése: a nyári kiutazó forgalom és a 4-es terminál júliusi megnyitása várakozásaik szerint jelentősen növeli majd a forgalmat, amely elérheti az idén a 45,5 millió főt, ugyanakkor közleményükben arra is figyelmeztetnek, hogy a beutazó forgalom és az üzleti turizmus szegmense továbbra is „jelentős kihívásokkal" néz szembe.

Az európai uniós repterek többségével szemben Heathrow-n 2021-ben tovább csökkent az utasszám

Fotó: 123rf.com

„A küldőpiacaink 63%-a még most is fenntart valamilyen korlátozást vagy tesztelési előírást, ugyanakkor az omikron vírusvariáns megjelenésére adott kormányzati válaszok is azt jelzik, hogy összességében meglehetősen bizonytalan marad az általános utazási kedv" - olvasható a közleményben.

„Mindaddig nem számítunk arra, hogy az utazások száma visszatér a járvány előtti szintre, amíg az összes korlátozást el nem törlik, és az utasok nem tudnak mindenféle ellenőrzés nélkül utazni és amíg biztosak nem lehetnek abban, hogy nem fognak újra korlátozásokat bevezetni" - tették hozzá.

John Holland-Kaye, Heathrow vezérigazgatója megjegyezte: "Bár Heathrow életében 2021 volt minden idők legrosszabbik éve, büszke vagyok arra, ahogy a munkatársaim az utasokra fókuszáltak, és képesek voltunk megtartani pozíciónkat a világ top 10 repülőtere között. A kereslet elkezdett nőni, és most azon dolgozunk a légitársaságokkal, hogy ezzel lépést tudjunk tartani. Felvázoltunk egy öt évre szóló befektetési tervet, amely megfelel az utasok elvásárainak, segíti a forgalom fellendülését, továbbá támogatja a beruházásokat, miközben a jegyár-növekedést 2% alatt tartja az alacsonyabb utasszámok ellenére is."