Negatív látogatórekord a müncheni Oktoberfesten

Forrás: turizmus.com

 2016. október 05. 14:09

Másfél évtizedes mélypontra süllyedt a látogatók száma a hétfőn véget ért müncheni Oktoberfesten. Idén "csak" 5,6 millióan látogattak el a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott sörfesztiválra.

A világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott Oktoberfestre a szervezők közleménye szerint 5,6 millióan látogattak el, ami 300 ezres csökkenés tavalyhoz képest, és a legalacsonyabb érték 2001 óta, amikor a szeptember 11-i amerikai terrortámadások hatására a látogatók száma 5,5 millióra zuhant az egy évvel korábbi 6,9 millióról.

Forrás: oktoberfest.de


A fogyasztás és a sörsátrakat üzemeltető vállalkozók bevétele az első becslések alapján 10-20 százalék körüli mértékben csökkenhetett, pedig a sört minden korábbinál drágábban – literes korsónként átlagosan 10,45 euróért (3200 forintért) – adták. A visszaesésben szerepe lehetett a fesztivál első napjait jellemző hideg, esős időjárásnak, valamint a júliusban történt müncheni ámokfutás és a két bajorországi iszlmista merénylet miatt felerősödött aggodalomnak, és annak is, hogy a hagyományos helyszínen, a Terézia-réten a szervezőknek az első héten ismét osztozniuk kellett a bajor központi mezőgazdasági fesztivállal, amelyet kétévente rendeznek meg.

A 17 napos fesztiválon 1067 bűncselekményt jelentettek be, ez éves összevetésben 15 százalékos csökkenés. Főleg a zsebtolvajlások száma esett vissza – 300-ról 203-ra –, viszont a tavalyi 21 után idén 31 szexuális bűncselekményt regisztráltak. A szervezők és a bajor főváros rendőrsége szerint a bűnözés nemcsak a látogatók számának visszaesése révén csökkent, hanem az új biztonsági koncepció hatására is, amely miatt az Oktoberfestet sokan az erődítmény jelentésű die Festung főnév alapján Oktoberfestung néven emlegették.