Négy év mérlege – MUISZ tisztújító közgyűlés

Forrás: turizmus.com

 2018. december 12. 20:20

Új elnököt és tisztségviselőket választott december 12-i közgyűlésén a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Erdei Bálintot Molnár Judit váltja az érdekképviselet élén, három alelnök segíti munkáját.

A Danubius Hotel Flamencóban megrendezett közgyűlésen a bevezető szakmai előadások után Erdei Bálint leköszönő elnök foglalta össze az idei, illetve az utóbbi négy év legfontosabb eseményeit.

Erdei Bálint felidézte, hogy 4 évvel ezelőtt, amikor átvette a szövetség vezetését, ugyanolyan izgatott volt, mint most. Az eredmények között említette, hogy az idén új MUISZ-szlogen született: Több mint 40 éve a minőségi turizmusért.
Elmondta, hogy sikeres online kampányt folytattak a nagyközönségi médiában arról, hogy miért érdemes utazási irodával utazni, 355 ezer oldalletöltést generált az akció.

Erdei Bálint

Fotó: Dombóvári Judit

A szövetség részt vett az ECTAA közgyűlésein, egyre nagyobb közös standot foglal az Utazás kiállításon, az MTÜ minősítési rendszerének kialakításában is részt vett. A MUISZ belépett a Német Iparkamarába, lobbizott buszos témákban, sikeres adóelőadások szervezett. A februári közgyűlés Marokkóban zajlott, 80 fő részvételével.

Számos MUISZ-vacsorát is szervezett, például a szövetség etikai kódexéről, az aktív turizmusról vagy a GDPR-ról, utóbb már reggelik is voltak, középpontban olyan témákkal, mint a beutazás vagy az autóbuszos utaztatás.

A szövetség több tanulmányutat is rendezett, például Szlovákiába, Máltára, Pécsre vagy a Papp László Arénába. A MUISZ díjakat is adományozott a legjobb szakembereknek.

2018 fontos történése volt a júniusban megjelent új utazási irodai jogszabály. Ebben azonban olyan furcsaságok is napvilágra kerültek, minthogy a B2B kapcsolatokon alapuló utazási tevékenység nem minősül utazásszervezésnek. Ennek megváltoztatását kezdeményezte a szövetség. Erdei Bálint elmondta, hogy a múlt heti ECTAA közgyűlésen kiderült, hogy ez a fura szabályozás máshol nem létezik, az ECTAA szerint ez nemzeti hatáskör. Reméljük, módosul hamarosan – hangsúlyozta a leköszönő elnök.

A MUISZ a hatékonyabb ellenőrzési rendszer kialakítása érdekében is lobbizik. Erdei Bálint arra is felhívta a figyelmet, hogy a szövetség továbbra is törekszik az irodai bruttó árazás bevezetése mellett. „Amíg nem ezt hirdetik az irodák, addig nem beszélhetünk minőségi turizmusról – hangsúlyozta.

A jövő feladatai közé tartozik az irodai felelősségbiztosítás bevezetése is. „Csalódás, hogy a biztató kezdet ellenére ebben a kérdésben végül nem sikerült eredményt elérni” – emelte ki Erdei Bálint.

A leköszönő elnök ezután bejelentette, hogy 2019 májusában (12-15. között) Törökországban tartja tavaszi közgyűlését a szövetség. A meghívásért az esemény szervezéséért köszönetet mondott a Sun Fun Holidays ügyvezetőjének, Tolga Deniznek. Októberben ciprusi tanulmányút, az év folyamán szlovákiai túra is a tervek között szerepel.

Ezután a leköszönő elnök számba vette az elmúlt négy év legfontosabb eredményeit. 30%-kal több tag, egyre aktívabb szövetség, differenciált tagdíj, jobb belső kommunikáció, erősebb gazdasági helyzet, rendszeres sajtószereplések, külföldi közgyűlések, partnerség a BFTK-val, MTÜ-vel és a szakmai szervezetekkel és lobbisikerek – szólt az értékelés.

„Siker volt az is, ha megakadályoztuk az országos garanciaalap létrehozását” – mondta.

Ezután érdekes adatok hangzottak el a MUISZ-tagsággal kapcsolatban. Kiderült, hogy ők adják a hazai utazási irodai forgalom 82%-át, vagyis 181 milliárd forintot a 224 milliérdos tortából. Érdekes, hogy miközben a legnagyobb létszámot, 350 főt foglalkoztató iroda az IBUSZ, a tagok 70%-a 10 főnél kisebb iroda. A MUISZ tagsága örvendetesen nő: 2014-ben 158 társaság volt benne, ma már 213.

Végezetül Erdei Bálint - miután megköszönte az elnökség tagjainak, valamint, külön is kiemelve, Tukacs Zsuzsának, a szervezet titkárának az áldozatos munkát - köszönetet mondott azért a segítségért, amelyet személyesen nyújtott számára Szabó Krisztián, a Cityrama-beli üzlettársa, Szebeni Zsolt, a turizmus.com felelős kiadója, s végül, de egyáltalán nem utolsó sorban felesége, Kata, a családi háttér letéteményese.

„Bevallom, nem tudtam, mit vállalok, napi egy óra helyett napjaimnak több mint a felét vitte el a cégtől, a családtól a szövetsége munka. De nagyon izgalmas volt” – mondta.

Eredményes gazdálkodás

Falus János, a gazdasági bizottság vezetője adott számot a szövetség gazdálkodásáról. Elmondta, hogy a tagdíjbevétel tovább nőtt az idén, a rendezvénybevétel 66%-kal nőtt, egyéb bevétel érkezett az MTÜ-től. Ezért az egyenleg pozitív irányba nőtt. Antalóczy Györgyné, a felügyelőbizottság elnöke bejelentette, hogy az FB a gazdálkodást rendben találta. A közgyűlés ezután egyhangúlag elfogadta az elnöki és a gazdasági bizottsági beszámolót.

Molnár Judit

Fotó: MUISZ/Bara Szilvia

Ezután az új elnökjelölt, Molnár Judit vette át a szót, és az alapszabály módosításáról szólt. Elmondta, hogy a javaslatokat kiküldték előre, és érkeztek is hasznos észrevételek, Az értékes javaslatokat átvezették, az elavult terminológia aktualizálására került sor. Javasolták, hogy az elnök munkáját ezentúl három alelnök segítse. A módosításokat a tagság nyílt szavazáson egyhangúlag elfogadta.

Az új tisztségviselők megválasztása előtt még sor került egy panelbeszélgetésra Simon András vezetésével a légi utasok jogai, panaszairól. (A témáról hamarosan részletesen beszámolunk egy külön cikkben.)

Elnök és három alelnök

Végezetül ismertették a szavazás eredményét: a tagság megválasztotta elnöknek Molnár Juditot, három alelnöknek pedig Békefi Veronikát, Drégely Ágnest és Erdei Bálintot.

A MUISZ új elnökasszonya ezután megköszönte a tagság bizalmát, és biztosított mindenkit, hogy az aktív érdekvédelmi tevékenység folytatódik. „Ti is vegyetek részt aktívan a szövetség munkájában, hiszen kell egy csapat” – kérte a hallgatóságot felidézve a Régi idők focija című film híres mondását. Végezetül egy ajándékkal köszönte meg Erdei Bálintnak áldozatos munkáját.

Az új elnök ajándékkal búcsúzik elődjétől

Fotó: MUISZ/Bara Szilvia