Négyből három pilóta aludt már el munkaidőben

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 31. 10:01

Repülésbiztonsági kockázatokra hívja fel a figyelmet a fáradtság miatt az Európai Pilóták Szövetsége. A pilóták majdnem háromnegyedének nincs elég ideje arra, hogy kipihenje magát.

Az Európai Pilóták Szövetségének (ECA) friss kutatásában 31 ország közel 6900 pilótája vett részt, és a kimerültség mellett strukturális hiányosságokat is vizsgáltak, amelyek a fáradtsággal kapcsolatos kockázatkezelésben mutatkoznak.

A júliusban gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a fáradtság már a nyári csúcsszezon előtt érzékelhető a pilótáknál, ugyanis a válaszadók közel 73 százaléka arról számolt be, hogy nincs elegendő pihenőidejük a szolgálati napok között.

A pilóták közül négyből három tapasztalt már ún. „mikroalvást" a járatok teljesítése alatt, egynegyedük pedig 5 vagy több alkalommal is elszundított munkaidőben.

A jelentés emellett a szolgálati idő meghosszabbításának aggasztó tendenciáját is feltárta: majdnem minden ötödik pilóta szembesült a szolgálati idő meghosszabbításával. Mindemellett a pilóták több mint 60%-a aggodalmát fejezte ki a lehetséges negatív következményekkel kapcsolatban, ha megtagadnák a munkaidőhosszabbítást fáradtságra hivatkozva.

A pilóták fáradtságának nagy a repülésbiztonsági kockázata

Fotó: 123rf.com

 

"Ezek aggasztó, és egyértelmű jelei annak, hogy a fáradtság okozta biztonsági kockázatokat számos európai légitársaságnál nem kezelik megfelelően" – mondta Otjan de Bruijn, az ECA elnöke.

A jelentés egy másik dimenzióra is rámutat, amely nem csak a nyári csúcsidőszak során van jelen: az adatok azt mutatták, hogy az üzemeltetők fáradtsággal kapcsolatos kockázatkezelési intézkedései és a szabályozó hatóságok által biztosított felügyeletek a legtöbb országban hiányosak. A legalacsonyabb pontszámot Máltán, Spanyolországban, Írországban és az Egyesült Királyságban bejegyzett légitársaságok érték el.