Negyedannyian haltak meg tavaly légi balesetben, mint a 25 éves átlag

Forrás: turizmus.com

 2022. január 03. 09:29

2021-ben kb. feleannyian utaztak repülővel, mint a járvány előtt, a légi szerencsétlenségek halálos áldozatainak száma pedig arányaiban még ennél is alacsonyabb volt.

2021-ben világszerte összesen 168 ember vesztette életét a kereskedelmi légi közlekedésben a hamburgi Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC) légi biztonsági elemző cég adatai szerint. Ez a szám mintegy 75 százalékkal kevesebb az elmúlt 25 év átlagánál, ami 673 halálos áldozat évente. A tanulmányban az 5,7 tonnánál nehezebb, ill. 19-nél több üléssel rendelkező repülőgépeket ért baleseteket vették számításba – írja az aero.de.

Jan-Arwed Richter, a JACDEC alapítója emlékeztet: a kétezres évek közepéig gyakran még több mint ezren haltak meg évente repülőgép-balesetben, azóta sokkal biztonságosabb lett a polgári repülés. A megállapítás egybevág a kereskedelmi repülésben bekövetkezett baleseteket ugyancsak figyelemmel kísérő Aviation Safety Networks elemzésének eredményével.

Tavaly összesen 671 légi balesetet jegyeztek fel, ezek közül sok áruszállító, teszt-, üres- vagy speciális járatokat ért. A kockázatot növelte, hogy a járvány miatt rengeteg repülőgép hetekre vagy hónapokra leállásra kényszerült, és újra fel kellett készíteni a rendszeres repülésre. Ez vonatkozott a pilótafülke személyzetére is, akiknek a higiéniai előírások miatt nehezített körülmények között kellett a kényszerpihenő után felvenniük a ritmust.

15 évvel ezelőtt még jóval többen haltak meg légi balesetben

Fotó: 123rf.com

A JACDEC szerint manapság főleg regionális útvonalakon történnek balesetek. Tavaly az áldozatok 43,5 százaléka szovjet utódállamokban bekövetkezett légi szerencsétlenségek során lelte halálát. Európában egyetlenegy halálos kimenetelű baleset történt, amikor a németországi Kelet-Frízföldön egy egymotoros Cessna 208 Norderney szigete előtt a Watt-tengerbe zuhant, magával rántva a pilótát a halálba.

Az év legsúlyosabb légi balesete január 9-én következett be, amikor az indonéz Sriwijaya Air egyik Boeing 737-500-as gépe lezuhant Indonézia partjainál. A 62 halálos áldozatot követelő baleset okát még vizsgálják.

A IATA adatai szerint 2021-ben 2,3 milliárd utas vett részt a légi közlekedésben, ez a szám a járvány előtt 4,5 milliárd volt. Az ágazat tavalyi veszteségét 51,8 milliárd dollárra becsüli a szövetség. 2022-ben előrejelzéseik szerint 3,4 milliárdra nőhet az utasok száma, ez kb. annyi, mint 2014-ben volt.