Nem árt készpénzt is vinni Görögországba

Forrás: Origo

 2015. június 17. 18:04

Ha nem sikerül megegyezni a hitelezőkkel, június 30-án csődbe mehet Görögország – írta az Origo. A nyaralni készülőknek nincs mitől félniük, szálláshelyüket már kifizették az utaztatók, készpénzről viszont elővigyázatosságból érdemes lehet kicsit bőségesebben gondoskodni.

Görögországnak június 30-ig kellene 1,6 milliárd eurót visszafizetnie az IMF-nek. Ha ez nem sikerül, technikai értelemben csődbe mennek, igaz erre kicsi az esély, hiszen minden félnek érdeke a megállapodás. De a hitelezők a lehető legkevesebb kedvezményt szeretnék adni a görögöknek.

Viszont emiatt nem kell aggódniuk azoknak, akik Görögországba indulnak nyaralni. Érdemes viszont a szokásosnál kicsivel több készpénzt is vinni, hogy biztosan minden rendben legyen az út alatt.

 

A szervezett utazások résztvevőinek nincs aggódnivalójuk, az utazási irodák jóval a szezon előtt lefoglalták a szállásokat és a járatokat, már ki rég ki is fizették őket. Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) kommunikációs bizottságának tagja szerint az utazókat nem érintheti kellemetlenül még az esetleges görög csőd sem.

A csőd bejelentése után megrohanhatják az ATM-eket, a bizonytalan időszakban dönthetnek úgy a boltosok, hogy nem fogadnak el kártyát. Német lapok szerint a görög bankok is napokra bezárnának ebben az esetben. Ha a bankszámlákat is zárolják, akkor a bankkártyás fizetés teljesen le is állhat, ahogy az a 2013-as ciprusi csőd esetén is történt.

Homa Péter, a Bankkártya.hu szerkesztője szerint mindenképpen érdemes lehet több készpénzt, vagyis eurót vinni a Görögországba utazóknak – írta az Origo.

Véleménye szerint nemcsak most, de máskor is gondolnunk kell arra, hogy bankkártya nélkül is boldogulni tudjunk.