Nem csökken a profit, ha „bunkó” egy légitársaság

Forrás: AIRportal.hu

 2018. október 18. 16:24

Egy friss kutatás szerint nincs jelentős hatással egy légitársaság profitjára, ha „bunkó” módon bánik az utassal. A nyereség esése és az ügyfelek elégedettsége között legalábbis nem találtak közvetlen kapcsolatot.

A renói Nevada Egyetem kutatóinak munkáját a Business Insider ismertette. E szerint a légitársaságok azért sem fordítanak kellő hangsúlyt az ügyfélszolgálatra, utaselégedettség növelésére, pedig a tanácsadók pont ennek ellenkezőjét javasolják nekik. Ennek ellenére a légitársaságok mégis szép profitot termelnek, főleg az Egyesült Államokban – olvasható az Airportal.hu oldalon.

Az amerikai légitársaságok 2017-ben összesen 16,4 milliárd dollár nyereséget termeltek, a haszonkulcs pedig az egész világon az USA-ban a legmagasabb. Ugyanakkor a legnagyobb amerikai elégedettségi indexen a 100-ból csak 73 pontot kaptak a légi cégek.

A helyzet feloldása az, hogy a légitársaságok olyan szolgáltatást nyújtanak, amire az utazóknak szüksége van, ezért mindenképpen igénybe kell azt venniük. Így aztán nem számít, hogy egyre kisebb a hely, egyre több mindenért kell fizetni, az utas akkor is meg fogja venni a jegyet.

Az amerikai légitársaságok 2017-ben összesen 16,4 milliárd dollár nyereséget termeltek, a haszonkulcs pedig az egész világon az USA-ban a legmagasabb

Fotó: pixabay

Légitársasági oldalról nézve azonban nem ennyire világos a helyzet, ugyanis egy-egy légitársaság „bunkósága” a konkurenciához viszi az ügyfelet. A Ryanair például azok után vezette be az Always Getting Better nevű csomagját, hogy az utasok gyűlölete már a levegőben tapintható volt, a cég tulajdonosai pedig a kimutatásokon látták, hogy nem jön a bevétel, ezért változtatni kell.

A légi cégek helyzetét nehezíti, hogy a közösségi médiában már szinte minden járatkésés, vagy járattörlés miatti balhé felkerül a netre, ugyanakkor nincs olyan légitársaság, ahol soha nincs ügyfélpanasz.