Nem elég, ha szép egy kastély, szolgáltatni is kell a látogatóknak – podcast

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. február 15. 17:28

A történelmi műemlékek által képviselt értékek vonzóvá és elérhetővé tételéről, a várak és kastélyok fenntartható üzemeltetéséről beszélt Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója és Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója a Trend FM-en.

Amennyiben nem tudnak igazodni a mai elvárásokhoz, a történelmi épületek elveszíthetik értékeiket – sommázták véleményüket a szakemberek Érczfalvi András műsorvezető kérdésére válaszolva a műsorban, amelyben rávilágítottak, hogyan válhat az attrakciók és szolgáltatásaik színvonala a minőségi turizmus egyik eszközévé.

A történelmi épületek ugyan fontos vonzerőt jelentenek, de a kínálatukat éppúgy a látogatók elvárásaihoz kell igazítani, mint a többi attrakció esetében – hangzott el. Nem lehet tehát megelégedni a szépségükkel, többféle szolgáltatást és megfelelő infrastruktúrát is ki kell alakítani bennük ahhoz, hogy az érdeklődők a saját igényeiknek és ízlésüknek megfelelően fedezhessék fel értékeiket. „A kihívások közül az elsődleges jelenleg a stabilitás kérdése, másodsorban pedig a lehető legmagasabb vendégszám elérése és az élményérték fenntartása” – emelte ki Juhász Szabolcs. Törekvésük évek óta az, hogy az attrakciókat ne csak lokálisan, hanem a térségbe kitekintve fejlesszék, és a környéken elérhető turisztikai szolgáltatásokkal, valamint éttermek és szálláshelyek bevonásával vigyék a piacra.

A Gödöllői Királyi Kastély minden korosztályt megszólít

Fotó: 123rf.com

A Gödöllői Királyi Kastély szép eredményekkel büszkélkedhet, az épületnek évente 300 ezer, a hozzá tartozó 26 hektáros történelmi kertnek önállóan további 500-600 ezer látogatója van. Mindez annak köszönhető, fejtette ki Ujváry Tamás, hogy a kastélyhoz kapcsolódó információkat és történeteket minden korosztály számára a saját szintjének és nyelvezetének megfelelően teszik elérhetővé. A kislányoknak és kisfiúknak külön audioguide áll rendelkezésre, a kamaszokat és a fiatal felnőtteket pedig youtubereken keresztül igyekeznek megszólítani. Az intézmény színes kínálatát és családbarát szolgáltatásait tekintve nemzetközi szinten is élen jár, a környezetet figyelve fejleszti szolgáltatásait.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy az értékek közvetítésében kiemelt szerepe van a vendégekhez való viszonyulásnak. Hiába szép ugyanis a kastély és professzionális a kínálat, a helyszín lelkét mégis az ott dolgozók adják. Többek között ezért is fontos, hogy látogatóként ne csak a digitális eszközökre támaszkodjunk, megfosztva magunkat olyan élményektől, mint például a Gödöllőn dolgozó főállású „Erzsébet királyné”, aki személyesen mutatja be rezidenciáját az érdeklődőknek.

Ugyanakkor mindketten fontosnak tartották elmondani, hogy a hatalmas kiterjedésű műemlék épületek fenntartható üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen a modern technológia. A klasszikus energiahatékonysági intézkedések mellett a munkafolyamatok racionalizálására és a bemutathatóságot segítő digitalizációra is támaszkodni kell.

A műsorból kiderül, milyen évfordulót ünnepel és milyen programokkal készül a 2023-as évre a Gödöllői Királyi Kastély, tovább szó esik arról is, milyen fejlesztések várják a vendégeket a keszthelyi Festetics-kastélyban A teljes beszélgetést a nyílra kattintva tudják meghallgatni.