Nem engedik be Csehországba negatív teszt nélkül a külföldi kamionosokat

Forrás: MTI

 2021. február 17. 13:39

Nem engedik be Csehországba azokat a Németországba tartó külföldi kamionokat, amelyek sofőrjei nem rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel.

A cseh rendőrök a Pozsony-Prága autópályán a lanzhoti határátkelőnél csak szerdára virradóra mintegy kétszáz külföldi kamiont fordítottak vissza.

Bohumil Malásek rendőrségi szóvivő szerint a rendőrség a cseh egészségügyi minisztérium legfrissebb rendelete alapján intézkedik, amely vasárnap lépett érvénybe. Eszerint a Németországba tartó külföldi kamionokat és más teherautókat csak akkor engedik be Csehországba, ha vezetőjük friss negatív koronavírus-tesztet mutat fel.

A cseh autópályákat a Nyugat-Európába tartó magyarországi kamionok százai használják naponta.

Az intézkedés összefügg azzal a német döntéssel, amely Csehországot a koronavírus új mutációi miatt magasan kockázatos államnak minősítette, vasárnaptól kezdődően felújította a rendszeres határellenőrzéseket, és negatív koronavírus-tesztet követel meg mindenkitől.

A cseh-német határon helyenként több tíz kilométeres kamionsorok alakultak ki és órákat kellett várakozni az utóbbi napokban, főleg hétfőn, a rendelet bevezetését követő napon.

Szerdai jelentések szerint a német rendőrök a hozzájuk tartó csehek, illetve más külföldiek mintegy harmadát nem engedik be az országba. Ez súlyos gondokat okoz elsősorban a Németországban dolgozó és eddig naponta ingázó több tízezernyi cseh állampolgárnak.

kamion_123rf

A cseh-német határon helyenként több tíz kilométeres kamionsorok alakultak ki

Fotó: 123rf.com

A cseh rendőrségi szóvivő szerint amennyiben a szlovák határon nem állítanák meg a negatív teszt nélküli kamionosokat, a német határon még hosszabbak lennének a sorok, mint jelenleg.