Nem épülhet meg Münchenben a harmadik leszállópálya

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2018. november 19. 10:57

A bajor parlamentben elbukott az a javaslat, hogy épüljön egy harmadik fel- és leszállópályája a müncheni repülőtéren. 2023 után kerülhet szóba legkorábban újra a fejlesztési terv.

A fejlesztési elképzelés szükségességét bizonyítja, mely szerint az elmúlt 25 év során drámai mértékben megnőtt a müncheni repülőtéren az utas- és áruforgalom, és 2017-ben a Franz J. Strauss nevét viselő légi kikötőben 44 millió utast regisztráltak.

Ehhez hozzájárul még az a tény is, hogy a legnagyobb partner a német zászlós fuvarozó Lufthansa az Airbus A-380-as flottájának nagy részét áttelepíti a jövő nyári menetrendben Münchenbe és ezzel a hosszú távú járataik egy harmada innen fog már indulni.

A müncheni repülőtérről ugyanakkor jelenleg a zöldek és a civil szervezetek nyomása miatt az éjszakai forgalom (22,00 és 05,00 óra között) csak komoly korlátozással üzemelhet, a napközi lehetőségek slotok meg jószerint kimerültek.

A müncheni repülőtér

Fotó: Munich Airport

A szakma komoly lobbizása ellenére a CSU és a Szabad Választók (zöld) párt koalíciójából felállt új bajor kormány támogatta a Zöldek igényeit, és határozatával 2023-ig blokkolta az új pálya építését. 2023 után elvileg még zöld utat kaphat a fejlesztés, de annál korábban semmiképpen.

Német leértesülések szerint a bajor iparági körök a döntést nem tekintik véglegesnek, és tovább lobbiznak a határozat ellen, mely jelentős versenyhátrányt jelent Münchennek, valamint az egész német légi szállítási szektornak.

Alapvető hivatkozási alapjuk az a tény, hogy 1992-ben, amikor az új müncheni repülőtér megépült, akkor a szakmai sajtó és a hatóságok komoly kritikával illették a beruházás méreteit. Miután a repülőtér vezetése két év alatt bebizonyította, hogy jól becsülték meg a trendeket, az akkori kormányzat garanciákat is adott a továbbfejlődésre. Ezeket az ígéreteket tette semmissé döntésével az új koalíció.

Kapcsolódó cikkek

Schiphol a hajléktalanokért

2018. november 08.