Nem idegesek a hop-on hop-off üzemeltetők

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2016. június 09. 18:12

A jelenlegi négy, budapesti hop-on hop-off városnéző buszokat üzemeltető cég közül három biztosan megpályázza azt a koncessziót, amivel 20 évre elnyerheti ezt az üzletet.

Több hírportál is beszámolt arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés rendeletet fogadott el, miszerint 2017. január 1-től csak egyetlen cég vagy egy konzorcium kaphat koncessziót a menetrend szerinti városnéző buszok üzemeltetésére.

Nem fárasztanánk olvasóinkat azzal, hogy hosszan idézzük a rendelet szövegét, miszerint, városnéző autóbuszjárat „a bárki által igénybe vehető, előre meghirdetett, vagy változó időpontban és útvonalon közlekedő, az utasok számára érvényes utazási jogosultsággal, a ki- és beszállást meghatározott megállóhelyeken, végállomáson lehetővé tévő autóbusszal végzett, külön célú menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás, amelynek elsődleges célja Budapest egyes turisztikai célpontjainak bemutatása".

A rendeletből kiolvasható, hogy a koncessziót elnyerő cégnek legalább 25 korszerű, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő buszt kell üzemeltetnie. Hozzáértők szerint egy ilyen jármű bekerülési ára 200-300 ezer euró + áfa lehet, tehát 5-7,5 millió euró + áfa előteremtése a beugró.

Egyértelmű az is, hogy a koncessziós kényszer a hop-on hop-off autóbuszos városnéző szolgáltatásokra, valamint az egyéb külön célú menetrend szerinti szolgáltatásokra (pl. Auchan vagy Tesco busz) terjed ki. Nem érinti viszont az ún. „zárt ajtós" autóbuszos városnéző szolgáltatásokat.

Értelmezésünk szerint tehát nem kell indulniuk a koncessziós tenderen azoknak a cégeknek, amelyek felveszik valahol a turistacsoportot, majd 2-3 óra alatt megmutatják nekik a várost, akár úgy is, hogy az utasok egy-egy helyen kiszállnak nézelődni. A lényeg, hogy ne legyenek olyan megállóhelyek, ahol le-, illetve felszállni lehet, egyénileg.

Tudomásunk szerint a következő négy céget érintheti a rendelet: CITY TOUR Hop on Hop off, Program Centrum, City Sightseeing Budapest (Mr. Niels), Big Bus.

Az első cég nevében Hertzka András ügyvezető kérdésünkre elmondta, vállalják a megmérettetést, elő tudják teremteni a szükséges tőkét, de attól sem zárkóznak el, hogy konzorciumot alakítsanak másokkal.

A második és a harmadik, egymással eddig is szorosan együttműködő két cég nevében, Toldi Annamária, illetve Zakarya Hamdan ugyancsak azt nyilatkozta, vállalják a kihívást, de nem zárkóznak el további együttműködő partnerek bevonásától.

A Big Bus menedzsmentje nem kívánt nyilatkozni.

A négy cég közül ugyan jelenleg egyik sem működik zrt.-ként, ami a hírek szerint pályázati követelmény lesz, de a turizmus.com-nak nyilatkozók mindegyike azt mondta, készek rá, hogy társaságuk cégformáját zrt.-vé alakítsák.

A versenysemlegesség jegyében képünk szándékosan nem budapesti céget ábrázol, csak illusztráció

Szakértők szerint a jelenleg futó, több mint 50 busz helyett valóban elegendő lehet 25 nagyméretű jármű, amelyek legalább olyan kihasználtsággal járnának, hogy néhány év alatt behozzák a befektetést.

Az üzletben nem érintett, de Budapest turizmusával foglalkozó szakértők szerint a koncessziós rendszer nem idegen az európai gyakorlattól, viszont nem fajult volna idáig a helyzet, ha az érintett üzemeltetők hamarabb tudtak volna megállapodni valamifajta együttműködésben. Most viszont, vagy közösen pályáznak, vagy, több érvényes pályázat esetén, a főváros dönti majd el, hogy melyik cég maradhat a piacon.