Nem indít külföldi járatokat Nagyváradról a Tarom

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. március 05. 11:09

Elvesztette utolsó két menetrend szerinti külföldi járatát a nagyváradi reptér: a Ryanair tavalyi kivonulása után most a Tarom állt el egy-egy spanyol és olasz járat indításától.

A jelek szerint a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közötti vita áldozata lett a reptér, amelyről már csak charterjáratok szállnak fel. Utolsó pillanatban meggondolta magát a román állami légitársaság, a Tarom, és nem indítja el Nagyváradról a barcelonai (El Prat) valamint milánói (Bergamo) járatait, miután elővételben átlag hét jegy fogyott el egy-egy desztinációra.

Ezzel a debreceni reptérrel éles versenyben álló nagyváradi légikikötőről külföldre már csak egyiptomi és törökországi charterek szállnak fel.

Ioan Mang, a megyei tanács alelnöke a digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, a legjobb kedvezményeket kínálták a Taromnak, a polgármesteri hivatal azonban nem volt partnerük a járatok reklámozásában.

Tény, a város hosszú ideje támadja a repteret fenntartó megyei tanácsot, és többször kifejezték szándékukat, hogy beszállnának az üzemeltetésbe. A megyénél erről hallani sem akarnak, mondván, a reptér nem részvénytársaság, nincs szükségük ott a városra. Ilie Bolojan polgármester erre válaszul nyíltan kritizálta a reptér menedzsmentjét, szerinte nem pártvonalon (RMDSZ, szociáldemokraták, liberális demokraták), a szakmához mit sem értő személyeket kellene kinevezni az öttagú igazgatótanácsba, és „csúfság fejenként négyezer eurós tiszteletdíjjal honorálni 2018-as tevékenységüket”.

Meghosszabbítják a kifutópályát és új terminált is építenek Nagyváradon, a nemzetközi menetrendszerinti járatok viszont elmaradnak

Fotó: Turizmus.com

A polgármester úgy véli, képtelenség startból megtölteni egy-egy új járat gépeit, az üres székek okozta veszteséget a megyei tanács kellett volna kompenzálja a légitársaságnak. A támadások sorát követően Bolojan tárgyalást ajánlott a megyei tanácsnak, hogy rendezzék a reptér ügyét.

A reptéren már folynak a kifutópálya meghosszabbításának és egy új terminál építésének munkálatai. A Ryanair tavaly novemberben vonult ki végleg Nagyváradról.