Nem ismeri el a Kiwi.com-on kiállított beszállókártyákat a Ryanair

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 18. 12:03

Augusztus 18-án figyelmeztetést adott ki az utazók számára a Ryanair légitársaság, amely szerint a Kiwi.com-on a fapados járataira kiállított beszállókártyákat mostantól "hamisnak" minősíti.

Az ír fapados közleménye emlékeztet arra, hogy az Európai Unió 2015/1998-as rendelete szerint az utasok számára kötelező, hogy a Ryanair által előírt becsekkolási folyamaton menjenek végig, mivel így biztosítható, hogy megkapják a megfelelő tájékoztatást az utazással kapcsolatos összes biztonsági és szabályozási előírásról. A légitársaság álláspontja szerint a Kiwi.com megkerülte ezeket az előírásokat, amikor elkezdte kiállítani a saját beszállókártyáit, amelyek a Ryanair szerint nem érvényesek az ő járataikon.

A fentiek értelmében a mai naptól, azaz augusztus 18-ától a Kiwi.com által kiállított beszállókártyák tulajdonosaitól megtagadja a beszállást a légitársaság. Azok az utasok, akik szeretnének hozzájutni a hivatalos beszállókártyájukhoz, a Ryanair.com weboldalon vagy a Ryanair appon keresztül is el tudják érni foglalásukat – írják a közleményben.

A Kiwi.com Facebook-oldalának nyitóképe. Szlogenjük magáért beszél: Meghackeljük a rendszert, hogy te olcsóbban repülj

Fotó: Facebook

A Ryanair arra is figyelmezteti az utazókat, hogy a Ryanair weboldalán foglaljanak és kerüljék a közvetítők, így az online utazási irodák igénybevételét, mivel azok sok esetben extra díjakat számolnak fel és hamis emailcímeket adnak meg, emiatt a Ryanair nem tud kapcsolatba lépni szükség esetén az utasokkal.

A közleményből az is kiderül, hogy Csehországban a Ryanairnak sikerült kiharcolnia egy bírósági döntést, melynek értelmében a Kiwi.com nem adhat meg a jövőben hamis email címeket a nála foglaló utasok esetében. A Kiwi ugyanakkor nem tesz eleget a bíróság előírásának – írja a Ryanair.

A Ryanair arra kéri az érintett utasokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Kiwi.com-mal, és kérjék el tőlük a Ryanair foglalási kódjukat és csekkoljanak be a légitársaság hivatalos felületén. A Ryanair check-in indulás előtt 24 órával érhető el minden utas számára, illetve 60 nappal indulás előtt a helyfoglalással rendelkezők számára.

A légitársaság és a cseh hátterű online utazási iroda között nem ma kezdődött a harc. Egy tavalyi közleményben a Kiwi.com vezérigazgatója, Oliver Dlouhy "mocskos trükkök" alkalmazásával vádolta meg a Ryanairt. A mai közleményre ugyanakkor eddig hivatalosan nem reagált a brnói székhelyű Kiwi.com, amelynek weboldalán átlagosan napi 100 millió keresést regisztrálnak.