Nem kell majd útlevél Ausztráliába?

Forrás: Vagabond.se

 2017. január 29. 15:12

Ausztrália azt tervezi, hogy 2020-ra majdnem minden ausztrál nemzetközi repülőtéren útlevél nélkül lehet majd bejutni az országba. Ez nem azt jelenti, hogy ne azonosítanának: egy biometrikus azonossági vizsgálat váltaná fel az útlevelet, e téren Ausztrália élen jár.

A jövőben a légi úton érkezők anélkül juthatnak be, hogy az útlevelüket meg kellene mutassák, vagy hosszú sorban állás után a határőrök kihallgassák őket – olvasható a svéd Vagabond online turisztikai magazinban.

Az ausztrál bevándorló hatóság és a határőrség (DIBP) tájékoztatása szerint már nyáron próbaüzemben bevezetik a biometrikus azonossági vizsgálatot Canberra nemzetközi repülőterén.

A világ több városának légikikötőiben működnek már az úgynevezett SmartGate-ek, ahol a belépő kártyát be lehet szkennelni anélkül, hogy ebben élő személyzet közreműködne. De az ausztrál technológia még ennél is sokkal fejlettebb,az arc, a szem és az ujjlenyomat alapján azonosítanak.

A cél az lenne, hogy így megkönnyítsék az Ausztráliába való beutazást, és elkerüljék a hosszú sorokat. "Azt szeretnénk, ha az utas csak átsétálna az útlevélvizsgálatnál, pont úgy, mint ahogyan az most is történik a belső légiforgalomnál - nyilatkozta a The Sydney Morning Heraldnak John Coyne, az ausztráliai határőrség főnöke.

Kapcsolódó cikkek