Nem kér oltásigazolást az utasoktól a német TUI

Forrás: turizmus.com

 2021. február 10. 12:28

Az utazási konszern már most 2,8 millió foglalással rendelkezik, és Fritz Joussen vezérigazgató szerint július elejéig, a forgalom várható felíveléséig biztos alapokon áll.

A TUI nem fog oltásigazolást kérni az utasaitól, akiknek azonban fel kell készülniük arra, hogy az egyes úti célok megkövetelhetik az igazolást a belépéshez – jelentette be Fritz Joussen, a TUI vezérigazgatója kedden, német és brit lapok beszámolói szerint.

Az utazási konszern aktuális helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján a TUI-vezér azt is elmondta, hogy a tavalyi évben kapott mintegy 4,3 milliárd eurós német állami segítségnek és a tőkeemelésnek köszönhetően több mint 2,1 milliárd euró likvid forrással rendelkeznek, ami július elejéig biztosan kitart majd. Onnantól pedig remélhetőleg beindul majd a forgalom is, a vezérigazgató várakozásai szerint a júliustól szeptemberig tartó időszak lesz a legerősebb.

A TUI árai mintegy 20 százalékkal emelkedtek 2019-hez képest

Fotó: 123rf

Joussen szerint az emberek már nagyon vágynak az utazásra, „sokan a bepakolt bőröndjeiken ülnek”. A konszern nyárra a járvány előtti időszak kapacitásainak 80 százalékával készül, és már 2,8 millió foglalás van a tarsolyában, ennek mintegy a fele Nagy-Britanniából. Az árak mintegy 20 százalékkal vannak felette a 2019. évinek.

A brit foglalások magas arányát Joussen a britek hagyományosan eltérő foglalási szokásai mellett azzal is magyarázza, hogy az ország az oltások terén előrébb jár. A vezérigazgató utalt arra is, hogy Németország oltással kapcsolatos intézkedéseivel viszont nem elégedett. Arról pedig meg van győződve, hogy a csomagutak nem jelentenek nagy kockázatot a járvány szempontjából; a TUI-nál tavaly nyár óta százezer utasra csupán 0,54 kimutatott koronavírusos fertőzés esett.

A 2020 szeptemberében végződött üzleti év 3,1 milliárd euró veszteséget hozott a TUI-nak, az elmúlt negyedévben pedig a megelőző évi hasonló időszakához képest 88 százalékkal, 3,85 milliárd euróról 468,1 millió euróra esett a forgalom. A foglalkoztatottak száma 2020 végén kevesebb mint kétharmada volt a 2019. év véginek.