Nem lát recesszióra utaló jeleket a Ryanair vezére

Forrás: turizmus.com

 2023. január 24. 10:53

A repülőjegyárak alakulásáról és a piac konszolidációjáról is megosztotta gondolatait egy múlt heti londoni sajtótájékoztatón Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója.

Nem lát recesszióra vagy lassulásra utaló jeleket a Ryanair vezérigazgatója. Michael O’Leary egy múlt heti londoni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a januári depressziós időszak megdobta a foglalások számát, csak az elmúlt hétvégén több mint kétmillió foglalás érkezett be a légitársasághoz, annyi, mint még soha két nap leforgása alatt. Az emberek többé nem tartják luxusnak a nyaralást, és inkább máson spórolnak, mint az utazáson – írta meg a Reuters.

A Ryanair vezére úgy véli, az emberek aggódnak amiatt, hogy a repülőjegyek ára nyárra emelkedni fog – fog is O’Leary szerint –, ezért már most megveszik a jegyüket a nyári és a húsvéti utazásukra. A légitársaság nagyon erős nyárra számít, és O'Leary arra tippel, hogy a rövidtávú európai repülőutak átlagára egy magas egyszámjegyű százalékkal nő. Ennek oka, hogy az európai légipiac kapacitásai továbbra is korlátozottak. Miközben a Ryanair forgalma már nagyobb, mint a pandémia előtt volt, a légitársaság több versenytársa, így az Easyjet, a British Airways vagy a Lufthansa még nem érte el a 2019-es szintet.

O'Leary szerint nyárra közel tíz százalékkal emelkedik a rövidtávú repülőutak átlagára

Fotó: katatonia/123rf.com

O’Leary megismételte korábbi előrejelzését, miszerint az európai légiközlekedési ágazat konszolidálódni fog az elkövetkező években. Úgy gondolja, az olasz ITA Airwayst valószínűleg a Lufthansa veszi át három vagy négy hónapon belül, a portugál TAP légitársaság a British Airways anyacégénél, az IAG-nél landol, az Easyjetet az IAG vagy az Air France–KLM, vagy a két cég közösen veheti meg. Azután pedig a Lufthansa megveszi a Wizz Airt – tette hozzá a Ryanair vezére.