Nem lesz sztrájk Lutonon

Forrás: MTI

 2018. május 25. 17:33

Elmarad a május 26-ra és 27-re, valamint a következő hétre tervezett sztrájksorozat a Londont kiszolgáló Luton repülőtéren, miután a munkáltató javította az alkalmazottak által korábban elutasított béremelési ajánlatát.

Az alkalmazottakat képviselő Unite szakszervezet, a legnagyobb brit-ír szakszervezeti szövetség két hete jelentette be, hogy ha a sztrájkidőpontokig nem sikerül megállapodásra jutni a repülőteret üzemeltető céggel, akkor a május 26-ával kezdődő hétvégén – ami Nagy-Britanniában háromnapos munkaszünet – és azon túl is sztrájksorozat kezdődik Lutonon. A Unite május 30-ig tartó szakaszos, „gördülő” sztrájkokat tervezett. E tervek szerint egy-egy napra, esetenként másfél napra letették volna a munkát a Lutonon dolgozó tűzoltók, a földi kiszolgáló személyzet tagjai – köztük a csomagkezelők –, a biztonsági ellenőrzéseket végző szolgálat alkalmazottai, valamint a karbantartási és üzemeltetési feladatokat ellátó munkavállalók.

Naponta több járat közlekedik Lutonra Budapestről és Debrecenből

Fotó: pixabay.com

A legtöbb területen azonban már az elmúlt napokban felfüggesztették a sztrájkakció terveit, május 25-én pedig a Menzies Aviation repülőtéri szolgáltató cég alkalmazásában álló csomagkezelők is bejelentették, hogy mégsem teszik le a munkát a hétvégén, miután a repülőtér javított béremelési javaslatokat tett.
A Unite május 25-én közölte, hogy a következő napokban szavazásra bocsátja az új munkáltatói ajánlatot, és azt javasolja, hogy az alkalmazottak hagyják jóvá az átdolgozott emelési javaslatot. A szakszervezet egyelőre nem ismertette, hogy a munkaadó milyen módosításokat hajtott végre az ajánlaton. Az eredeti javaslatban 2,5 százalékos idei béremelés és többszöri egyszeri juttatás szerepelt, a szakszervezet azonban ezt nem fogadta el, azzal érvvel, hogy ez a bérajánlat nem tartana lépést az inflációval sem.    
Áprilisban 1,3 millió utas fordult meg a lutoni repülőtéren. Ez volt a 15. olyan hónap egymás után, amikor meghaladta egymilliót az utasforgalom Lutonon.