Nem ment csődbe a Green Travel

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2016. november 18. 13:51

A Green Travel márkanév nem szűnik meg, a jövőben a Green Holidays Kft. kívánja folytatni a kiutaztatási tevékenységet – tájékoztatott Göktas Merdol tulajdonos-ügyvezető, aki lapunknak beszámolt a cégváltás hátteréről.

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) november 17-én jogerősen visszavonta a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. utazásszervezői és -közvetítői jogosultságát. Az utaztató saját weboldalán arról értesítette utasait és partnereit, hogy október 31-én megszüntette az utazásszervezői tevékenységét, és valamennyi el nem utaztatott utasa felé fennálló tartozását rendezni fogja december 6-ig.

Lapunknak pénteken délelőtt sikerült elérnie Göktas Merdol tulajdonos-ügyvezetőt, aki sietett megnyugtatni a kedélyeket. „A Green Travel nem ment csődben, és nem szűnik meg" – hangsúlyozta. Lépésük hátteréről elmondta, a magyar jogszabályok szerint minden év október 31-ig az utazásszervezőknek az előző három év legmagasabb vagyoni biztosítékát kell igazolniuk az MKEH felé ahhoz, hogy a következő évben folytathassák kiutaztató tevékenységüket. Ez esetükben – a 2016-ra jelentett összeg után – ismét 1 milliárd 650 millió forint lett volna, amit viszont nem kívántak vállalni 2017-re, tekintve, hogy a 2016-os szezon messze nem a terveik szerint alakult. Az európai terrortámadások eleve visszavetették a foglalási kedvet, amit a törökországi politikai helyzet, a robbantások és a puccskísérlet tovább súlyosbított. Mindazonáltal a Greennek így is sikerült idén közel 14 ezer főt Törökországba utaztatnia – tette hozzá.

Mivel tájékoztatás szerint a magyar szabályozás nem teszi lehetővé a vagyoni biztosíték csökkentését három éven belül, ezért úgy döntöttek, a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. helyett a jövőben a kiutaztatást a 2011 óta létező Green Holidays Kft. viszi tovább. Ez a cég eddig saját hat közvetítő irodáját működtette, jelenleg csak utazásközvetítői jogosítványa van, de már folynak az előkészületek az utazásszervezői engedély kiváltására. Minderről a társaság már kedden kör e-mailben értesítette 800 viszonteladó partnerét.

(Mivel a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft. nem igazolt vagyoni biztosítékot a kötelezően előírt október 31-i határidőig, az MKEH így hivatalból törölte a hatósági nyilvántartásból. A Green Holidays mint új utazásszervező cég tetszőleges időben és mértékben igazolhat kauciót jövőbeni kiutaztató tevékenysége után, nem köti sem az október 31-i határidő, sem a korábbi kaució nagysága – a Szerk.).

A tulajdonos újfent megerősítette, hogy a weboldalukon is közzétett ígéretük szerint december 6-ig az összes lemondott utat kiegyenlítik. Az irodának jelenleg egyetlen utasa sem tartózkodik külföldön.

A változás annyiban érinti a Green kiemelt partnerhálózatát alkotó Green Pontokat – amelyekből országszerte több mint száz van –, hogy a jövőben ők is a Green Holidays Kft.-vel szerződnek a Green Travel Kft. helyett, szerződésük más pontja nem változik.

A Green Holidays Kft. jövő évi árualapja előkészítés alatt áll és az utazásszervezői engedély kiváltása után azonnal foglalhatóvá válik.