Nem nagyobbak egy bankkártyánál a MÁV-START most bevezetett jegyei

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. február 16. 15:31

Az eddiginél kisebb, bankkártyaméretű menetjegyeket vezetett be a MÁV-START, amelyek már megvásárolhatók a jegypénztárakban és a jegykiadó automatákban is.

A MÁV-START tájékoztatása szerint az új, 80x54 mm-es jegyek gyorsabban nyomtathatók és egységes kinézetűek.

Az új jegyeken négyzetes vonalkód (Aztec-kód) könnyíti meg a kezelést. A korábbi, teljes méretű jegyek továbbra is használatban maradnak azoknál a termékeknél, amelyeknél a feltüntetendő információk nem férnének el a kisebb felületen.

A Volánbusz és a MÁV-HÉV jegyeit, illetve ezek vasúti utazással kombinált változatait továbbra is az eddigi méretben forgalmazzák.

A MÁV-START évente 120-130 millió forintot fog spórolni az új jegyformátummal

Fotó: MÁV-START/Facebook

Az új méretű jegyformátumnak köszönhetően csökken a nyomtatópapír-felhasználás, ami a környezetvédelemi szempontok mellett éves szinten 120-130 millió forint megtakarítást jelent. A vállalat számításai szerint évente 14 futballpályányi terület lefedéséhez elegendő papírt, azaz mintegy 1100 km hosszú jegycsíkot spórolnak meg a fejlesztéssel.

A vasúttársaság ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a leginkább környezetbarát megoldás az elektronikus úton (Elvira vagy MÁV-app) váltott jegy.