Nem sci-fi: így utazunk majd ötven év múlva

Forrás: turizmus.com

 2023. április 19. 15:31

Az Easyjet légitársaság megbízásából hat tudós pillantott a jövőbe, és vázolta fel, hogyan változhat meg az utazás világa 2070-re.

Vajon hogyan fognak utazni, nagyvilágot látni unokáink? Az Easyjet légitársaság megbízásából hat tudós – jövőkutatók, repülési, innovációs szakértők és mérnökök – pillantott a jövőbe, és vázolta fel, hogyan változhat meg az utazás világa 2070-re.

 

Biomimetikus-szenzoros ülések és biometrikus útlevelek

A szakértők szerint a repülőtéri becsekkolás és a biztonsági ellenőrzés sokkal egyszerűbb lesz, mint ma. A hagyományos útleveleket 2070-re teljesen felváltják a szívverés azonosításán és más biometrikus adatokon alapuló útlevelek (az ember szívverésének mintázata az ujjlenyomathoz és a retinához hasonlóan egyedi). Ez nagyban felgyorsítja majd az ellenőrzést. Az utasok szívverésének „lenyomatát” ugyanúgy globális rendszerekben tárolják majd, mint ma az ujjlenyomatokat.

A jövő utazóinak a repülőtéri ellenőrzéshez csak át kell sétálniuk egy kapun, amely beolvassa a biometrikus adataikat

Fotó: Easyjet

A repülőgépek fedélzetén általánossá válik az ergonomikus és a biomimetikus-szenzoros ülések használata olyan intelligens anyagokkal, amelyek igazodnak a test formájához, az utasok magasságához, súlyához és hőmérsékletéhez, így biztosítva a személyre szabott kényelmet.

A fedélzeti szórakozáshoz már nem lesz szükség képernyőkre vagy arra, hogy utazás előtt letöltsék a filmeket, mivel azokat optoelektronikus eszközök segítségével közvetlenül az utasok szemébe sugározzák majd.

A legtöbb utas pedig már e-VTOL légitaxikkal fog kiérkezni a repülőtérre.

 

Szállodaportás-hologram és 3D-nyomtatással készült reggeli

A szállodákban természetesen minden szoba okosszoba lesz, amelyben a vendégek már a foglalásnál beállíthatják az ágy keménységét, a hőmérsékletet, és hogy milyen zene szóljon.

Ennél vadabb elképzelés, hogy a vendégek reggelijét, ebédjét és vacsoráját 3D-nyomtatással fogják elkészíteni, külön-külön mindenkinek az egyedi ízlése szerint. Ily módon az élelmiszerpazarlás is hatékonyabban csökkenthető lesz.

De nemcsak a vacsorát fogják 3D-nyomtatással előállítani, hanem arra is lehetőség lesz, hogy a vendégek méretükre és stílusukhoz igazított ruhákat nyomtassanak ki a szobájukban a nyaralás idejére. Így nem kell nehéz bőröndöket cipelniük az útra, és az anyagokat az utánuk következő vendégek újra felhasználhatják.

A palacsintát is 3D-nyomtatók készítik majd a vendégnek

Fotó: Easyjet

A jövőkutatók szerint meg fognak jelenni a föld alatti, földbe épített szállodák, amelyek kifejezetten energiatakarékosak lesznek és összhangban fognak állni a környezettel.

A vendégeket holografikus személyes portás fogja kísérni egész szállodai tartózkodásuk alatt, hogy aktuális információkkal lássa el őket és segítségükre legyen, ha szükség van rá.

Sőt a szállodák arra is képesek lesznek, hogy például a vendégek lépéseiből nyerjenek ki energiát.

 

Virtuális időutazás és utazási előtapasztalás foglaláskor

Az úti célokban arra is lesz lehetőség, hogy az utazók a történelmi látnivalóknál egy speciális öltözet segítségével virtuálisan a múltban teremjenek, például a Rodosz városában tett séta során szemügyre vehessék az ókori világ egyik csodáját, az egykori rodoszi kolosszust.

Az utazók a látnivalóknál egy speciális öltözet segítségével merülhetnek alá a múltba

Fotó: Easyjet

Az utazni vágyók a foglalás előtt bionikus és meta-utazási előnézetek révén ízelítőt kaphatnak majd az utazásból. Az úti célban pedig speciális fülhallgató készülékek segítségével valós időben lefordíthatják a helyiek nyelvét és használhatják a helyi zsargont.

A jövőbelátó tudósok szerint elterjedtek lesznek a víz alatti parkok is, amelyekben fel lehet majd fedezni a tengerek élővilágát. A tengerpartokon pedig mindenhol lehet majd bérelni e-foil deszkát, kábelsít és flyboardot, ami új szintre emeli a vízi sportolást.