Nem számolnak a török utak főszezoni árcsökkenésével a kiutaztatók

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. március 21. 09:33

Miközben az orosz és ukrán vendégek hiányát súlyosan megérzi a török turizmus, a főszezon tekintetében egyelőre kivárnak, és nem kezdtek látványos akciókba az ottani szállodák. A kiutaztatók szerint a magyar piacon változatlan dinamikával és változatlan áron folyik a török utak értékesítése.

Az orosz és ukrán beutazó forgalomra nagymértékben támaszkodó Törökországban több millió turista kiesésével és elkerülhetetlen gazdasági veszteséggel számol a Török Utazási Irodák Szövetsége. Oroszország 4,5 millió látogatóval Törökország legnagyobb küldőországa volt az elmúlt évben. Egy korábbi, pesszimista előrejelzés szerint Oroszországból és Ukrajnából együttesen 4-5 millió turista  elvesztése várható, ami mintegy 5 milliárd dollár bevételkiesést eredményezhet.

Mindez óhatatlanul befolyásolhatja a törökországi szolgáltatók árait, ezért megkérdeztük a legnagyobb hazai utaztatókat, milyen hatással lehet a szomszédos háború a hazai kiutaztatásra.

 

Kivárnak a török partnerek

A negatív várakozások ellenére egyelőre szó sincs kapkodásról és pánikszerű akciózásról a török piacon. A Sun  Fun Holidays által megkérdezett kinti partnerek ugyan számítanak forgalomcsökkenésre, de reményeik szerint az orosz utasok aránya el fogja érni a 40 százalékot. A helyzetre való tekintettel az ukrán utazóközönséggel azonban nem számolnak.A hotelek egyelőre sem árkedvezményt, sem egyéb engedményeket nem ajánlanak, azonban megkezdték a felszabaduló szobakapacitások más piacra való átszervezését. „Többek között a török, a brit, a lengyel, a cseh, a magyar és a szlovák piacoknak biztosítanak nagyobb érékesíthető szobaszámot” – nyilatkozta lapunknak Kovács Zsolt, az iroda marketingmenedzsere.

A felszabaduló szobakapacitásokat más küldőpiacok számára kínálják fel a török turisztikai szolgáltatók

Fotó: 123rf.com

Szintén kivárást tapasztal török partnereik részéről Ahmed Bahgat, az Anubis Travel ügyvezető igazgatója. „Az előfoglalási kedvezményeken túl a hotelek egyelőre nem jelentkeznek más akcióval, a szállodai szakemberek bíznak a háború gyors befejezésében, a hagyományosan erős török–orosz kapcsolatokban és a zavartalan főszezon megvalósulásában” – tájékoztatta szerkesztőségünket a szakember, aki extra kedvezményekre maximum abban az esetben számít, ha tovább húzódik az orosz–ukrán konfliktus, mint április vége. Véleménye szerint az ukrán vendégekről más desztinációkhoz hasonlóan a török piacnak is le kell mondania, ez azonban jóval kisebb volument képvisel, mint az orosz.

„A török szállodák zöme kivár” – erősítette meg az előző véleményeket Komora Zoltán, az IBUSZ vezérigazgató-helyettese. Mindössze 1-2, szinte teljesen az orosz vendégekre berendezkedett szálloda hirdetett komoly, akár 50 százalékos akciót áprilisra és májusra, a nyarat illetően azonban mindenki reménykedik. Ha kis számban lesznek is kedvezményes ajánlatok, tartós és drasztikus árcsökkenésre nem lehet számítani. Az elsősorban a nyugat-európai piacokból élő szálláshelyeknél egyáltalán nem érdemes akciókra várni, mert nagyon jól megy az értékesítés.

 

Magyar piac: felkészültek a kapacitások bővítésére

A magyar piac foglalási dinamikája a megkérdezett kiutaztató irodák mindegyike szerint biztató, az előfoglalási szezon nagyon jól alakul, erős az utazási kedv.

A kiutaztatók szerint erős az utazási kedv a magyar piacon

Fotó: 123rf.com

A Sun & Fun Holidays extra járatok beállításával növelte kapacitását, a plusz egy budapesti és plusz egy debreceni járattal teljes járatszámuk heti 12-re emelkedett a főszezonban, és igény esetén fel vannak készülve további 3 járat elindítására.

Az Anubis Travel, mint ahogy az elmúlt években, úgy idén is a Pegasus légitársasággal együttműködve indítja járatait Törökországba.A háború kitörésének hírére ugyan az IBUSZ érzett egy rövid, 1-2 napos megtorpanást, ezt követően azonban újra elindultak a foglalások, ami a forintgyengülésnek és a március 31-ig tartó előfoglalási időszakra meghirdetett árfolyam-garanciának is köszönhető. Heti hat chartergépet üzemeltetnek az idén a török riviérára.

Ahogy a korábbi években, a kifejezetten erős január és február után rövid megtorpanást érzékelt a foglalások dinamizmusában a TUI Magyarország, de Taskár Tamás értékesítési igazgató szerint nehéz megmondani, hogy ez a más években is érzékelhető csendesedés, vagy a háború hatása. Az iroda utasai heti 6 járatnapon juthatnak el majd Budapestről Antalyába.