Még nem tervezi a határzár feloldását a kormány

Forrás: turizmus.com

 2021. április 28. 09:18

A kormány még csak megfontolás szintjén sem gondolkodik a határzár feloldásán, az utazásokra vonatkozó szabályok módosítását egyelőre nem tervezik – ezt Szijjártó Péter külügyminiszter mondta az ATV kérdésére a svéd külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten megbeszélést folytatott Ann Linde svéd külügyminiszterrel, mely után közös sajtótájékoztatón számoltak be a tárgyalás részleteiről.

Az ATV itt kérdezte meg, hogy mikor kerülhet sor a határzár enyhítésére, esetleg feloldására és pontosan milyen feltételekkel: vajon a határzár feloldását a kormány egy bizonyos oltottsági szinthez, vagy a nyárra ígért közös, uniós zöld vakcinaútlevél bevezetéséhez köti-e.

A kérdésre Szijjártó elmondta, hogy a kormány még "megfontolás szintjén sem" gondolkozott a határzár feloldásáról, ez a lépés “még egy kicsit odébb van, de reméljük, elérjük azt is.”

Hozzátette, hogy a döntéshozatalt a környező országok oltási programja, átoltottsága, az új fertőzöttek számának változása is befolyásolja majd, a legfontosabb, hogy "tudjuk védeni a saját polgáraink egészségét.”

Jelenleg a védettséget igazoló okmány, amelyet Magyarországon azok kapnak, akiket már beoltottak, vagy akik átestek a betegségen, nem mentesít a karanténkötelezettség alól a határátlépésnél.

hatar_123rf

Bizonytalan, mikor oldják fel a határzárat

Fotó: 123rf.com

Múlt héten Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt a határzárról, tőle azt kérdezték, mikor látogathatják egymást a határ két oldalán élő magyar családok tagjai.

Gulyás akkor azt felelte, a kormány tudja, hogy ez probléma, de mivel a környező országokban nem olyan magas a beoltottak aránya, mint Magyarországon, ezért amíg Magyarországon a társadalmi védettség nincs meg, addig óvatosak a határok megnyitásával.

A határzárak enyhítésének első lépese azonban a magyar állampolgárok ki- és bejárásának biztosítása lesz majd nemcsak munkavégzés, hanem rokonlátogatás céljából is – tette hozzá.