Nem tiltott a Boeing állami támogatása

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 06. 16:09

Jogosan kapott állami támogatást a Boeing a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) legújabb határozata szerint. Brüsszelben azt gyanítják, hogy Donald Trump kormánya áll a szokatlan döntés mögött – írja hétfői számában a WirtschaftsWoche német gazdasági lap.

A cikk rámutat: a WTO azokhoz a multilaterális szervezetekhez tartozik, amelyek ellen Trump rendesen kikelt a választási kampányában, azt hangoztatva, hogy kormánya egyszerűen nem fogja elismerni a határozatait.

Hétfőn mégis egy olyan határozatot hozott a WTO, amelyet Trump valószínűleg nagy elégtétellel vett tudomásul. A világszervezet ugyanis úgy döntött, hogy jogos az a 8,7 milliárd dolláros támogatás, amelyet Washington szövetségi állam adókedvezmény formájában nyújtott a Boeingnek a 777X modell gyártásához. A WTO ezzel egy korábbi (tavaly novemberi) döntését bírálta felül.

Jogosan kapott állami támogatást a Boeing a WTO legújabb határozata szerint

 

Az ítélet meglehetősen szokatlan, a múltban ugyanis a WTO rendre olyan határozatokat hozott, amelyekben elítélte a repülőgépgyártók állami támogatásának gyakorlatát.

Brüsszeli vezetőkben épp emiatt ébredt gyanú, hogy Trump kormánya nyomást gyakorolt a WTO-ra annak érdekében, hogy számukra kedvező határozat szülessen. Hogy ez igaz-e, egyelőre senki nem tudja, mindenesetre Trump az eddigi kijelentéseivel azt a benyomást keltette, hogy nincsenek ínyére a világkereskedelem jelenlegi szabályai, és harcolni fog ellenük. A beiktatása napján mondott beszédében pedig leszögezte, azon lesz, hogy minden kereskedelmet érintő intézkedéséből az USA-ban dolgozók és családjaik profitáljanak.

Kapcsolódó cikkek