Nem utaznak messzire a csehek idén nyáron

Forrás: MTI

 2016. április 06. 16:15

Leginkább otthon és a szomszédos országokban tervezik eltölteni idei nyári szabadságukat a csehek. Ennek alapvetően a terrorizmustól és a zikavírustól való félelem az oka. Magyarország a csehek 6. legnépszerűbb úti célja.

Az iDnes.cz internetes hírportál szerdai összeállítása idézi a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) legfrissebb jelentését, e szerint a csehek legkedveltebb külföldi úti célja Szlovákia lett, megelőzve Horvátországot. Szlovákiát tavaly 837 ezer cseh turista kereste fel, ami éves szinten 75 százalékos növekedés. A 2. helyen álló Horvátországba, amely elsősorban jól megközelíthető tengere miatt népszerű a csehek körében, 721 ezren utaztak, nyolc százalékkal kevesebben, mint 2014-ben. A harmadik pozíciót Olaszország tartja 497 ezer cseh látogatóval, ami tízszázalékos csökkenés. Ausztria és Görögország után a 6. helyen Magyarország áll 183 ezer cseh látogatóval, ami éves szintén tízszázalékos növekedés.

Az első tíz legnépszerűbb célország közül Szlovákia és Magyarország mellett csak a nyolcadik helyen álló Franciaországba utaztak többen a megelőző évinél, mégpedig 20 százalékkal, ami 139 ezer látogatót jelent. Legnagyobb mértékben a 10. helyen álló Egyiptom és a 9. Spanyolország iránt csökkent tavaly a csehek érdeklődése 37, illetve 24 százalékkal.

"Ez a tendencia az idén is folytatódik. A korábban nagyon népszerű Törökország, Egyiptom vagy Tunézia esetében például az eddigi megrendelések helyenként 50 százalékkal maradnak alatta a tavalyiaknak" – mondta Jirí Hájek, a cseh utazási irodák szövetségének képviselője. Megjegyezte: nagyon visszaesett a görög szigetek iránti érdeklődés is.

Hájek szerint az idei népszerű turistacélok már most kirajzolódtak. "Nagyon sok cseh Magyarországra szeretne látogatni, és ami újdonság, Lengyelországba is, amely korábban nemigen volt népszerű. Szlovákia is nagyon kedvelt, de ez már nem újdonság" – mondta a cseh utazási irodák szövetségének a vezetője. "Ami a tengereket illeti, az idén azzal számolunk, hogy a legnagyobb érdeklődés Olaszország, Bulgária, Spanyolország és Montenegro iránt lesz" – tette hozzá.

A statisztikák azt mutatják, hogy minden probléma ellenére is a csehek egyre többet utaznak. Tavaly az utazási irodák több mint 11 millió utat értékesítettek, 3,5 százalékkal többet, mint 2014-ben. A külföldi utak száma meghaladta a 4,2 milliót. Igaz, egyben folytatódott az üdülések időtartamának csökkenése. Tavaly ez 7,7, míg 2014-ben 8,2 nap volt. A szabadságra szánt személyenkénti kiadás tavaly 12 468 koronát (mintegy 145 ezer forint) tett ki, 120-szal kevesebbet, mint az előző évben.

A bizonytalanná vált külföldi célországok helyett a csehek jelentős része a hazai üdüléseket választja. Jirí Hájek szerint a csehországi turizmus az idén nagyon jó évre számíthat, mert megugrott a külföldiek érdeklődése is. "Csehország biztonságos országnak számít, úgy tűnik, hogy ez most a turizmus terén is megmutatkozik" – szögezte le.