Nem volt hibás a Grand Tours buszának sofőrje

Forrás: Index

 2019. április 08. 13:29

Lezárult az M3-as autópályán 2016-ban történt, öt ember halálával végződő buszbaleset vizsgálata. Az ügyészség szerint nem a sofőr hibázott.

2016 karácsonya előtt néhány nappal a bécsi adventi vásárból tartott hazafelé a debreceni Grand Tours utazási iroda emeletes busza 80 emberrel. Az M3-as autópálya Mezőkereszteshez közeli szakaszán a jármű áttért a belső sávba, majd felborult. Tíz mögötte haladó autó ütközött neki. Egy 12 éves fiú, egy 22 éves nő és egy 44 éves férfi a helyszínen életét vesztette, ketten a kórházban haltak meg. Nyolcan maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket, nyolcan súlyos sérüléseket szenvedtek, huszonegyen könnyebben sérültek meg.

A vizsgálatok során kiderült, a sofőr azért ment át a belső sávba, mert az autópályán egy autó sodródott a busz elé. Egy Opel Corsa előzte a buszt, majd vissza akart térni a külső sávba, de megcsúszott a jéghártyás úttesten. Az autó átsodródott a busz előtt a külső sávba, majd ott a szalagkorlátnak ütközött. Az autó megpördült, visszapattant a szalagkorlátról, és nekiütközött a busz jobb első részének. A buszvezető azért lassított és húzta el a kormányt, azért húzódott a belső sávba, hogy ne ütközzön az autónak.


A buszt üzemeltető társaság Facebook-oldalán nemrég újra együttérzéséről biztosította a sérültek és elhunytak hozzátartozóit, de megvédte alkalmazottját. A rendőrségi igazságügyi szakértők is úgy vélték, hogy a baleset elkerülhetetlen volt, és a gépkocsivezető azt tette, amit tennie kellett, lassított és befelé húzódott az autópályán, hogy elkerülje a leállósávra kisodródott Opelt. A busz nem attól borult fel, hogy megcsúszott és irányíthatatlanná vált. A baleset sajátos körülményei úgy alakultak, hogy a buszt felborították. Ez száraz úton is bekövetkezett volna.