Nem volt jogsértő a Kartago Tours és a Taurus Reisen magatartása

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 01. 13:47

A Tunisair charterjáratainak június végi késése során a két Tunézia-specialista tour operator nem követett el jogsértő magatartást az utasok tájékoztatásával kapcsolatban, így a hatóság az ügyet lezárta.

Amint arról a Miniszterelnökség közleménye alapján mi is beszámoltunk, két június 28-án történt járatkésés miatt fogyasztóvédelmi eljárást indított Budapest Főváros Kormányhivatala a Kartago Tours és a Taurus Reisen ellen. (Az akkori közleményben nem szerepelt a Taurus Reisen neve, ugyanakkor tény, hogy a cégnél is folyt vizsgálat. A közlemény akkor a Wizz Air elleni eljárásról is írt két járatuk késése miatt, hogy erről született-e már határozat a hatóságnál, arról nincs tudomásunk.)

A fővárosi kormányhivatal azt vizsgálta, hogy megfelelő volt-e a járatkésés kezelése során a két utazásszervező utastájékoztatási gyakorlata. Mindkét iroda arról értesítette szerkesztőségünket, hogy a vizsgálat lezárult és a BFKH Fogyasztóvédelmi Osztályától megkapták a határozatot, amely szerint nem követtek el jogsértő magatartást az utasok tájékoztatásával kapcsolatban, így a hatóság az ügyet lezárta.Emlékezetes, hogy a kérdéses napon, június 28-án a charterjáratokat bonyolító Tunisair repülőgépeinek műszaki hibája miatt a Kartago Tours és a Taurus Reisen utasai is óriási, 16, illetve 26 órás késéssel érkeztek haza Tunéziából.

A Tunisair légitársaságnak a kérdéses napon négy repülőgépe hibásodott meg egyszerre

Fotó: wikimedia

Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője megkeresésünkre akkor elmondta:

„A légitársasággal és az utasokkal irodánk folyamatosan tartotta a kapcsolatot, de ilyen esetben nemcsak bennünket, hanem a repteret is tájékoztatja a légitársaság. Így utasaink elsősorban a reptéren kapnak információt, a járat indulását jelző táblán, vagy a földi kiszolgáló személyzet munkatársától.

Helyi képviselőnk a tranzit területére nem léphet be, így a konkrét esetben csak akkor tudott személyesen találkozni az utasokkal, amikor a légitársaság információja alapján szállodába kellett volna vinni őket, és a csoportot ki kellett volna kísérni a buszokhoz. Kollégáink a 24 órás ügyeleti telefonszámon folyamatosan fogadták a hívásokat, call centerünk pedig hétfőtől vasárnap reggel 8-tól este 8-ig hívható. Állunk a vizsgálat elé, együttműködünk a hatósággal, minden kérdésre válaszolunk”– összegezte a cégvezető.

Az eset kapcsán akkor a Taurus Reisen ügyvezetője, Sami Ben Azaiez is arról tájékoztatott, hogy mindent megtettek az utasok megfelelő elhelyezése és tájékoztatása érdekében.

Most azt tudtuk meg Füri Mihálynétól, hogy sikeresen közvetítettek a légitársaság és a hátrányt szenvedett utasok között, melynek eredményeként a Budapestről késéssel indult utasok számára a jogszabályban meghatározott 250 eurós kártérítést fizet ki a légitársaság, míg a Monasztirból késve hazatérő gép utasai 60 eurós kártérítést kapnak.

„A vonatkozó jogszabályok alapján a kártalanítási procedúrát a Taurus Reisen utasai esetében is megkezdte a Tunisair, a Taurus Reisen pedig az elveszített két éjszaka árát térítette vissza az utasoknak" – tájékoztatta lapunkat a társaság ügyvezetője, Sami Ben Azaiez.