Németország megtiltotta a beutazást Tirolból

Forrás: MTI

 2021. február 15. 10:08

Németország vasárnaptól beutazási tilalmat vezetett be az ausztriai Tirolból érkezők számára, és Olaszország is szigorított a beutazási feltételeken az Ausztriából érkezőkre vonatkozóan.

Beutazási tilalom lépett életbe vasárnap hajnaltól az ausztriai Tirolból Németországba utazni szándékozók számára, mivel az osztrák tartomány a koronavírus dél-afrikai mutációja miatt az egyik fertőzési gócponttá vált Európában. Ezzel egyidejűleg Olaszország is szigorított a beutazási feltételeken az Ausztriából érkezőkre vonatkozóan.

Mivel Németország Tirolt is – Csehország és Szlovákia mellett – "vírusmutációs területté" nyilvánította, vasárnaptól beutazási tilalmat rendelt el az onnan érkezőkre. Kizárólag német állampolgárok, németországi lakhellyel rendelkező külföldiek, az egészségügyben dolgozók és az árufuvarozásban részt vevők léphetnek be az országba, de ők is csak előzetes regisztrációval, illetve negatív koronavírusteszt felmutatásával tehetik ezt meg.

Az egyéb ágazatokban dolgozó tiroli ingázók belépési lehetősége még nem tisztázott a két ország között, mert bár egy bajor rendelet szerint – mely kimondja, hogy "az üzemi folyamatokban elengedhetetlen és sürgős munkát végző dolgozók, amennyiben ezt munkaadójuk igazolja" – beléphetnének az országba, a szigorúbb szövetségi beutazási rendelkezések ezt mégis felülírhatják.

Németország Tirolt is – Csehország és Szlovákia mellett – "vírusmutációs területté" nyilvánította

Fotó: 123rf.com

Günther Platter tiroli tartományfőnök élesen bírálta a németországi szigorítást, szerinte senkinek nem érdeke a munkavállalók feltartóztatása.

Ezzel egyidejűleg Olaszország is szigorított a beutazáson: az Ausztriából érkezőknek ezentúl fel kell mutatniuk egy negatív koronavírustesztet a határon, valamint két hét kötelező karantén is vár rájuk.