Németország: szép számok és témaévek

Forrás: turizmus.com

 2015. április 14. 17:30

Eredményeiről, az idei és jövőbeni témaéveiről számolt be teltházas sajtóreggelijén a DZT Német Turisztikai Hivatal április 14-én, a Kempinski Hotel Corvinus Budapest szállodában. Mint mindig, most is meggyőződhettünk róla, hogy olajozottan, példaszerűen működik a német turizmusgépezet.

Németország turizmusának számain nincs mit takargatni: 2014-ben 74,6 millió vendégéjszakát könyvelhettek el, a vendégéjszakák száma 1,7 százalékkal, a vendégérkezéseké 2,2 százalékkal emelkedett. Továbbra is tartja magát a második helyen az európai turisták által legkedveltebb európai úti célok toplistáján is, az első helyezett Spanyolország és a harmadik Franciaország között. Sőt, pozícióit megerősíti, hiszen a növekedés 4 százalékos volt ebben a vonatkozásban, míg a rivális Franciaországé csak 1 százalék.

A magyar beutazás enyhén megtorpant ugyan, de ez az állapot várhatóan csak átmeneti, sokkal beszédesebb viszont, hogy 2006 óta összesen 63 százalékkal emelkedett a magyar vendégéjszakák száma. A legkedveltebb városok sorrendben Berlin, München, Frankfurt és Köln, érdekes, hogy a legnagyobb ütemben Berlin (+13,8%) és Köln (+27,5% ! ) iránt nőtt a magyarok érdeklődése.

Czeiszing Miklós képviseletvezető prezentációjában nemcsak a tényekről számolt be, hanem megidézte azt a hangulatot is, amely olyan vonzóvá teszi Németországot a turisták számára. Az idei témaév erre különösen alkalmas is: 2015 a hagyományok és népszokások éve Németországban. A kampány három pillérre épül, melyek a gasztronómia, az élő hagyományok, illetve a művészet és kézművesség. Aki veszi a fáradtságot, hogy Németországot erről az oldaláról is megismerje, meg fog lepődni, milyen sok rejtett kincset tartogat a turisták számára, melyek ráadásul minden érzékszervre hatnak.

Németország nem bízza a véletlenre a turizmus alakulását a következő években sem, már most jó előre kijelölték az egyes évek tematikáit, az alábbiak szerint:

2016 - Lenyűgöző természeti üdülések

2017 - Luther és az 500 éves reformáció

2018 - Kulináris Németország

2019 - 100 éves a Bauhaus

2020 - Beethoven 250. születésnapja