Németországban közös alapból finanszírozzák az utazási irodai csődöket

Forrás: turizmus.com

 2021. június 14. 18:25

Németországban a jövőben közös pénzalapból finanszírozzák a nagyobb utazási irodák utasainak kártalanítását és hazahozatalát az utazásszervező csődje esetén.

Közös utazási biztosítási alapról szóló törvényt fogadott el a német szövetségi parlament múlt pénteken.

A német kormány azért döntött a terület újraszabályozása mellett, mert a Thomas Cook közel két évvel ezelőtti csődje egyértelművé tette, hogy a vagyoni biztosíték akkor érvényben lévő korlátja túl alacsony volt ahhoz, hogy az összegből megfelelően kártalanítani lehessen az utasokat.

Az új törvény 2021. július 1-jével lép hatályba, az alap ténylegesen november 1-jével veszi át a biztosítási tevékenységet. Az alapkezelőt még nem választották ki.

Az utazásszervezőknek a csomagutakból befolyt nettó éves árbevételük öt százalékának megfelelő biztosíték nyújtása mellett az árbevétel 1 százalékát kell befizetniük az alapba. A pénzalap 750 millió eurós céltőkéjét 2027-ig kell feltölteni, addig a szövetségi állam hitelkerettel támogatja az alapot, hogy annak működőképessége a kezdetektől biztosított legyen.

Az utasoknak a korábbinál jóval nagyobb biztonságot nyújt az új szabályozás

Fotó: 123rf

Az utazásszervezők felelősségi korlátja eddig évi 110 millió euró volt, ez megszűnik, helyette a megelőző évi forgalom 22 százalékának megfelelő felelősségkorlátozás lép érvénybe. A helytállási kötelezettség 3 millió eurónál kisebb árbevétel esetén egymillió euró.

A 10 millió eurónál alacsonyabb éves forgalommal rendelkező utazásszervezőknek nem kötelező részt venniük az alapban, hanem dönthetnek az eddigihez hasonló biztosítási megoldás vagy banki kezesség mellett is.

A németországi utazási vállalkozásokat képviselő DRV alapvetően üdvözli az új törvényt, de hangsúlyozza: az új szabályozás nagy pénzügyi kihívást jelent az utazási irodák számára, épp most, amikor a vállalatoknak a koronavírus-járvány drámai következményeivel kell megküzdeniük.