Németországban újabb vasúti sztrájk kezdődött a személyszállításban

Forrás: MTI

 2015. május 20. 12:38

Németországban a mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) szerdán újabb sztrájkot kezdett a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság személyszállítási ágazatában.

A távolsági járatok nagyjából egyharmada közlekedik, a regionális járatok közül, térségtől függően, a vonatok 15-60 százalékát tudják elindítani. A sztrájk miatt a DB által üzemeltetett nagyvárosi gyorsvasutak (S-Bahn) is rendkívüli menetrend szerint közlekednek.

A teherszállítási ágazatban kedd délután, a személyszállításban pedig szerda hajnalban kezdődött a mozdonyvezetők sztrájkja, és egyelőre nem tudni, hogy meddig tart. A GDL csak annyit közölt, hogy a sztrájk befejezése előtt 48 órával tájékoztatnak majd arról, hogy mikor veszik fel a munkát.

A szakszervezet tavaly szeptember óta kilencedik alkalommal indított sztrájkot. A konfliktus elhúzódását elsősorban az okozza, hogy a GDL nemcsak a mozdonyvezetők, hanem más foglalkozású tagjai részére is bérmegállapodást kíván kötni a munkaadóval. A DB ezt ellenzi, mert nem akar ugyanazon munkavállalói kör bérezéséről és munkaviszonyairól egyszerre több szakszervezettel tárgyalni, illetve több bérmegállapodást kötni.