Németországban visszaállították a határellenőrzést

Forrás: turizmus.com

 2015. május 26. 13:46

Persze, csak ideiglenesen, három hétre. Az ok a legfejlettebb iparú országokat összefogó G7 csoport vezetőinek közelgő találkozója.

A szövetségi belügyminiszter rendelete szerint május 26-tól június 15-ig állítják vissza a határellenőrzést, amelynek célja a G7-csúcs biztonságának erősítése, a találkozó erőszakos megzavarására készülő emberek beutazásának megakadályozása.

A közúti, a vasúti, a légi  és a vízi közlekedést egyaránt érintő intézkedés nem azt jelenti, hogy három hétre visszaállnak a schengeni övezet - a belső határellenőrzés nélküli uniós térség - kialakítása előtti állapotok. A tárca közleménye alapján ugyanis csak helyenként és időnként várható ellenőrzés, és a hatóságok arra törekednek, hogy a lehető legkisebb mértékben tartsák fel a határon áthaladó forgalmat.

A hetek - a soros elnök Németország mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia és Olaszország -  vezetői június 7-én és 8-án tanácskoznak majd a bajorországi Alpokban, a Garmisch-Partenkirchen közelében fekvő elmaui kastélyszállóban (Schloss Elmau).