Nemsokára kerékpárút köti össze Győrt és Komáromot

Forrás: MTI

 2021. december 03. 15:22

Megkezdődött a Komáromot és Gyönyűt összekötő kerékpárút építése. A 2 milliárd forintból megvalósuló 14 kilométeres útszakasz elkészülése után Győrből Komáromig lehet kerékpározni - közölte a NIF Zrt.

A társaság tájékoztatása szerint a nyomvonal az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpáros útvonal Rajka-Dömös közötti szakaszának eddig hiányzó részét képezi.

Az Eurovelo 6 útvonala, rózsaszínnel jelölve a most épülő szakasz

Fotó: NIF

 

A 14 kilométer hosszú szakasz részben önálló vonalvezetésű, részben pedig a meglévő földutak felhasználásával készül. A kerékpárút érinti Ács, Nagyszentjános és Gönyű településeket.

Az új szakasz Komáromtól közel 5 kilométer hosszan zárkerti és erdőterületek között halad vegyes forgalmú útként, ahol mezőgazdasági járművek is közlekedhetnek. Ezt követően önálló vonalvezetésű kerékpárút épül az 1-es főút északi oldalán.

A tervezett kerékpárút a főúttal párhuzamosan halad 9,1 kilométer hosszan, egészen Gönyűig. Az út mellett több mint 700 méteren kerékpáros védőkorlátot helyeznek ki, valamint 300 méteren a település közvilágítását is fejlesztik.

A bringások biztonságosabban közlekedhetnek majd a most épülő kerékpárúton

Fotó: NIF

A tervek szerint a kerékpárutat jövő ősszel vehetik birtokba a közlekedők. A területen jelenleg humuszolási, védőréteg beépítési, valamint aszfaltozási munkákat végeznek.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést az STR Mély- és Magasépítő Kft. végzi 2 milliárd forint értékben.