Nemzetközi innovációs díjat nyert a HungaroControl

Forrás: turizmus.com

 2017. február 07. 13:47

A „Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk" kategóriában Nemzetközi Minőség-Innováció díjat nyert a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.

Az Európai Minőségügyi Szervezet elismerését a magyarországi szabad légtérhasználat megtervezéséért és bevezetéséért ítélték oda a HungaroControlnak.

A Minőség-Innováció pályázatot 2007-ben indította útjára Finnország elnöke a finn minőségügyi partnerszervezet kezdeményezésére, amelyhez azóta csatlakozott Svédország, Lettország, Észtország, Csehország, Magyarország, Izrael és Kazahsztán, Litvánia és Spanyolország (Baszkföld), valamint legutóbb Kína és Thaiföld. Magyarország a nemzetközi pályázatba az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának közreműködésével kapcsolódott be.

A HungaroControl Zrt. Európában először vezette be a szabad légtérhasználatot, melynek lényege, hogy az ország légterében a ki- és belépő pontok között a legrövidebb útvonalakon közlekedhetnek a repülőgépek. A HungaroControl Zrt. a Társadalmi Felelősségvállalási Programjában nemcsak a technikai innovációt dolgozta ki, hanem a fenntartható jövőért is elkötelezett. Ennek eredményeként a gépek másfél millió kilométerrel kevesebbet repültek a magyar légtérben, és 16 millió kilogrammal csökkent a légijárművek által kibocsátott szén-dioxid mennyiség.