Nepál tovább emelné a mászóengedélyek díját a Mount Everesten

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 28. 10:35

Nepál kultúráért, turizmusért és polgári repülésért felelős minisztériuma azt fontolgatja, hogy közel másfélszeresére emeli a mászóengedélyek már most sem csekély díját a Mount Everesten.

A világ legmagasabb hegycsúcsának megmászása az óriási költségek ellenére egyre népszerűbb. Nepál kormánya pedig még tovább emelné az engedélyek díját – írja a zeit.de.

Az ország kultúráért, turizmusért és polgári repülésért felelős minisztériumának tervei szerint 11 ezer dollárról (kb. 3,9 millió forint) 15 ezer dollárra (kb. 5,3 millió forint) emelkedne a mászás díja a tavaszi főszezonban. A módosítás, amelyet a minisztertanácsnak még jóvá kell hagynia, 2025-től lépne hatályba.

A bejelentést azt követően tette a minisztérium, hogy egy pakisztáni teherhordó a mélybe zuhant, majd meghalt a világ második legmagasabb hegycsúcsán, a K2-n. A néhány héttel ezelőtti eset nagy felháborodást keltett, mivel a hegyi útvonalon többen is tovább másztak a szerencsétlenül járt férfi felett, anélkül, hogy segítettek volna neki.

Az Everest alaptábor Nepálban

Fotó: 123rf.com

Az extrém hegymászás során nélkülözhetetlenek a teherhordók. Ők azok, akik végigvezetik a hegymászót az úton, viszik a csomagját és főznek rá. A régióban rengetegen élnek a hegymászóturizmusból, gazdaságilag függenek tőle, ugyanakkor évek óta küzdenek is a veszélyes munkakörülmények és a kizsákmányolás ellen.

A külföldi hegymászóknak a helyi segítők bére és a hatósági engedélyek díjai mellett más költségeik is vannak. A felszereléssel, ellátással, repüléssel és szállással együtt 30 ezer és 100 ezer euró (kb. 11,5 millió és 38,3 millió forint) közötti összegeket fizetnek egy mászásért. A turizmusért felelős nepáli hatóság szerint azonban már régóta esedékes a díjak emelése, mivel azokat legutóbb 2015-ben igazították ki.

A közel 8849 magas Mount Everest, a világ legmagasabb hegye a Himalája hegységben, Kína és Nepál határán található. A hegy csúcsát mindkét ország felől meg lehet mászni, de a kínai oldalon magasabb az engedélyeztetés díja.