Népszerű a japán luxusvonat

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 23. 11:57

A tehetősebb családok a gyerekeik nászútjára, házassági évfordulóra és más alkalmakra is vásárolják a jegyeket a Shiki-Shimára. Mára már nyolcvanszoros a túljelentkezés a vonatokra.

Japánban 2017 májusában tesztelték először a japán, hálókocsis luxusvonatot, a Shiki-Shimát, amit a híres japán designer, Ken Kiyoyuki tervezett. Azóta több olyan változtatást végeztek a pályán és a szerelvényeken, melyek a biztonságot és a kivitelezés szintjét is emelték.

A vonatokon ízlésesen olvadnak egybe a japán hagyományos, népi és a mai modern megoldások. A tapétás falakat, a ciprus fürdőkádakat, az értékes szőnyegeket éppen úgy megtaláljuk, mint a többi kényelmi berendezést. A vonat legszebb része az elején és a végén található nagy panorámás üvegszalon, ahonnan kitűnő kilátás nyílik a tájra. Egy szerelvény maximum 34 embert szállíthat. A vonaton 17 szoba van, ebből kettő lakosztály, a többi kisebb, kétágyas kivitelű, de teljes komforttal ellátott. A lakosztály vendégei (maximum 2 fő) széles üvegablakon át élvezhetik a panorámát akár a fürdőkádból is.

A Shiki-Shima vonat a tokiói Ueno állomásról közlekedik Japán észak-keleti részére. A vonat első útján, tavaly május elsején Tokióból Hokkaidó szigetére indulva 1.200 kilométert tett meg nagy sebességgel, hiba nélkül. Népszerűségére jellemző, hogy már akkor elkelt minden jegy 2018 márciusáig, pedig az árak még japán viszonyok között sem kifejezetten olcsók. Egy darab, egy útra szóló jegy ára 8.500 amerikai dollár, ami átszámítva kb. 2,3 millió forintnak felelnek meg, és ebből semminemű kedvezményt nem biztosít a Japán Vasúttársaság.

Az utazás a rendkívül drága, de szuper kényelmet biztosító vonatokon Japában komoly presztízskérdés lett. A tehetősebb családok gyerekeik nászútjára, házassági évfordulóra és más alkalmakra is vásárolják a jegyeket. Az érdeklődésre jellemző, hogy mára a vonatokra nyolcvanszoros a túljelentkezés és a Vasúttársaság fontolgatja, hogy a kapacitás függvényében több vonatot és más útvonalakon is, indít.